Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag filetu z indyka,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- płatki kukurydziane,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- curry,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Aby nuggetsy z indyka były chrupiące i soczyste, smaży się je na oleju, a wcześniej przez godzinę marynuje w przyprawach. Nuggetsy z indyka dla dzieci warto jednak przygotować w piekarniku - te smażone są zbyt tłuste.
Pamiętaj, by po smażeniu nuggetsy z indyka osuszyć na ręczniku papierowym.
Jak zrobić nuggetsy z indyka krok po kroku:
- Mięso umyj, osusz i podziel na niewielkie „kąski”.
- Kawałki mięsa natrzyj słodką i ostrą papryką, curry, solą i pieprzem.
- Odłóż je na 60 minut do lodówki, aby przeszły smakiem przypraw.
- Płatki kukurydziane drobniutko pokrusz. Wymieszaj z bułką tartą.
- Mięso obtaczaj w jajku i bułce z płatkami - 2 razy każdy kawałek.
- Smaż na głębokim gorącym oleju, aż będą złociste.
- Osącz nuggetsy z indyka na papierowym ręczniku.
Zobacz podobne przepisy:
Nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Przekąski na ciepło