Nuggetsy z indyka - przepis na chrupiące nuggetsy

Nuggetsy z indyka zrobisz z filetu, który trzeba pokroić na niewielkie kawałki. Porcje mięsa macza się w jajku, bułce tartej i płatkach kukurydzianych i smaży na złocisty kolor.
Weronika Kwaśniak / 25.11.2020 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Nuggetsy z indyka - przepis na chrupiące nuggetsy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag filetu z indyka,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • płatki kukurydziane,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • curry,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Aby nuggetsy z indyka były chrupiące i soczyste, smaży się je na oleju, a wcześniej przez godzinę marynuje w przyprawach. Nuggetsy z indyka dla dzieci warto jednak przygotować w piekarniku - te smażone są zbyt tłuste.

Pamiętaj, by po smażeniu nuggetsy z indyka osuszyć na ręczniku papierowym.

Jak zrobić nuggetsy z indyka krok po kroku:

  1. Mięso umyj, osusz i podziel na niewielkie „kąski”.
  2. Kawałki mięsa natrzyj słodką i ostrą papryką, curry, solą i pieprzem.
  3. Odłóż je na 60 minut do lodówki, aby przeszły smakiem przypraw.
  4. Płatki kukurydziane drobniutko pokrusz. Wymieszaj z bułką tartą.
  5. Mięso obtaczaj w jajku i bułce z płatkami - 2 razy każdy kawałek.
  6. Smaż na głębokim gorącym oleju, aż będą złociste.
  7. Osącz nuggetsy z indyka na papierowym ręczniku.

Zobacz podobne przepisy:
Nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Przekąski na ciepło

DRUKUJ PRZEPIS