Placek po zbójnicku znany jest też jako placek po węgiersku. To duży placek ziemniaczany podany z gulaszem mięsnym i kleksem śmietany. Placek po zbójnicku należy do wysokokalorycznych dań, lecz jest przepyszny.
Czytaj więcej
Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z Nutellą jest prosty. Wystarczą 3 składniki: arkusz ciasta francuskiego, kilka łyżek Nutelli i migdały. Ciasto francuskie z Nutellą zwijaj z 2 stron równocześnie.
Czytaj więcej
Mycie lodówki octem z wodą to sposób bezpieczny i skuteczny: wystarczy przetrzeć ścianki i półki. Do mycia lodówki możesz też wykorzystać sodę, cytrynę i płyn do naczyń.
Czytaj więcej
Cepeliny z mięsem to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni kresowej. Przygotowywane są z ziemniaków, mielonego mięsa i cebuli, a okraszone boczkiem.
Czytaj więcej
Aby buty nie przemakały, przed wodą możesz zabezpieczyć je impregnatem. Są jednak inne, domowe sposoby na to, jak zabezpieczyć buty przed wodą. Przyda ci się wazelina, ziemniak lub zimne mleko.
Czytaj więcej
Amerykańskie donuty to wariacja na temat klasycznych polskich pączków. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko mąki, ciepłego mleka, masła, 2 jajek, drobnego cukru, suszonych drożdży, soli, spirytusu i wanilii.
Czytaj więcej
Buraki piecz w 180 stopniach C. Przed pieczeniem dużych buraków, możesz pokroić je na kawałki - w przeciwnym razie, czas pieczenia może wynosić nawet 2 godziny.
Czytaj więcej
Ciasto na faworki należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze, następnie trzeba je rozwałkować i kroić w odpowiedni sposób. Faworki smaż krótko w temperaturze 170-180 stopni C.
Czytaj więcej