Roztopiona czekolada jest podstawowym składnikiem wielu deserów - nie przygotujesz bez niej choćby brownie czy przysmaków z polewą czekoladową. Jak rozpuścić czekoladę, by nie miała grudek, ale jednocześnie nigdzie się nie przypaliła? Wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie. Możesz wykorzystać 3 sprawdzone sposoby i roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w garnku.
Kąpiel wodna czekolady
Przygotowanie kąpieli wodnej to chyba najlepszy sposób na rozpuszczenie czekolady - dzięki temu roztopi się ona równomiernie, najtrudniej ją też przypalić. Ta metoda ma jednak swoje wady. Musisz dokładnie dobrać rozmiar garnka i miski, a potem bardzo uważać, żeby nie poparzyć się gorącą parą.
- Naszykuj niewielki garnek i miskę - najlepiej szklaną. Sprawdź, czy ich rozmiary są dopasowane w taki sposób, żeby miska nie wpadła do garnka, a oparła się na jego brzegu. Gdy szklana miska ma za mały obwód, musisz ją trzymać. Oczywiście, przez ściereczkę albo rękawicę kuchenną.
- Czekoladę połam na małe kawałki i włóż do miski.
- Na dnie garnka zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, umieść nad nią miskę z czekoladą. Uwaga - aby miska nie pękła, powinna mieć temperaturę pokojową!
- Unoszącą się para sprawi, że czekolada będzie się rozpuszczać. Pamiętaj jednak, żeby co jakiś czas ją zamieszać. Jeśli chcesz roztopić białą czekoladę, dodaj odrobinę mleka.
Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?
Rozpuszczenie czekolady w kuchence mikrofalowej to najszybszy sposób. Uwaga - tę metodę można wykorzystywać tylko w przypadku gorzkiej oraz mlecznej czekolady.
- Czekoladę połam na małe kawałki i włóż do szklanej miseczki. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj na największej mocy przez około 10 sekund. Potem wyjmij czekoladę, dokładnie zamieszaj.
- Ponownie podgrzewaj masę przez 10 (maksymalnie 15) sekund. Jeśli czekolada nie będzie jeszcze całkowicie rozpuszczona, zamieszaj i podgrzej ją znowu. Uważaj jednak, aby nie przypalić masy. Nie ustawiaj mikrofalówki od razu np. na 20 sekund.
Jak rozpuścić czekoladę w garnku?
Czekoladę możesz również roztopić w garnku. To metoda szczególnie dla tych, którzy boją się poparzyć gorącą parą.
- Połam czekoladę i włóż do garnka lub rondelka.
- Uwaga - rozpuszczając czekoladę w garnku, najłatwiej ją przypalić. Warto więc dodać do niej odrobinę mleka (dosłownie 1-2 łyżki), trochę masła albo nieco oleju kokosowego. Dzięki takiemu dodatkowi, ryzyko przypalenia będzie dużo mniejsze.
- Podgrzewaj czekoladę na niewielkim ogniu, cały czas ją mieszając, aby nie przywarła do dna garnka.
Zobacz więcej porad kulinarnych:
Czy można zamrozić szarlotkę, sernik lub ciasto z masą?
Co zrobić, żeby sernik nie opadł?
Czym ozdobić pierniki na święta?
Jak ubić białka na sztywną pianę?