Kruche ciasto to podstawowy element wielu wypieków. I wbrew pozorom wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. W artykule tym znajdziecie wiele cennych porad, jak zrobić idealne kruche ciasto.
Czytaj więcej
Gruszki wyśmienicie smakują na surowo, ale można z nich przyrządzać również kompoty, desery, a także łączyć z daniami głównymi. Szczególnie dobrze smakuje z orzechami włoskimi, serem żółtym, pleśniowym oraz drobiem. Oto kilka ciekawych propozycji na słodkości i dania główne z gruszką: roladki z kurczaka z serem i gruszką, sałatka z gruszką, orzechami i fetą, gruszka w czekoladzie
Czytaj więcej
Quesadilla to kukurydziana tortilla z roztopionym serem. Jest to tradycyjne danie meksykańskie. W meksyku stanowi daanie śnaidanowe, ale w iągu dnai rownież jest sprzedwan an ulicahc jako przekąska.
Czytaj więcej
Wbrew przekonaniom, rośliny egzotyczne można uprawiać w naszym klimacie, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej ochrony. Możemy więc bez obawy pokusić się o posadzenie w naszym ogrodzie eukaliptusa, agawy, juki, palmy, bambusy.
Czytaj więcej
Kupując jajka zastanawiasz się co oznaczają numery na nich nabite? Czy przy wyborze jaj powinniśmy kierować się właśnie tymi oznaczeniami? W tym artykule spróbujemy rozszyfrować tajemnicze kody i podpowiemy czym kierować się przy zakupie jaj.
Czytaj więcej
Przedstawiamy wam nietypowe owoce rosnące w tropikach, o dziwnym wyglądzie i niespotykanym smaku. Zobaczcie co to jest tamarillo, durian, rambutan, salak, pitaja, ogórek kiwano, cytron
Czytaj więcej
W Rosji podawane są matkom po porodzie, a także na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje bowiem pełnię i skończoność życia ludzkiego. Istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Do dziś tradycja nakazuje, aby spożywać je w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem.
Czytaj więcej
Musztarda stosowana jest przez z nas głównie jako dodatek. We Francji natomiast musztarda to znacznie coś więcej. Jest traktowana jako przyprawa do mięs, ryb, makaronów, jako baza do sosów. I to właśnie Francja jest matką znanej na całym świecie musztardy Dijon. Ale od początku...
Czytaj więcej
Żywność funkcjonalna staje się coraz bardziej popularna. Ale czy rzeczywiście może być naszym lekarstwem? Co to jest żywność prozdrowotna i gdzie jej szukać?
Czytaj więcej