Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?12 lat temu
Możemy ją przygotować w kilka sekund. Bez mielenia i parzenia, w łatwy i szybki sposób. Czy zastanawialiście się jak powstaje? Czytaj więcej
Kopytka, pyzy, pierogi... czyli polskie kluchy
Kopytka, pyzy, pierogi... czyli polskie kluchy12 lat temu
Polska z klusek słynie. Nie ma chyba domu, w którym regularnie nie gościłyby na stole. Nasze kopytka, pierogi, pyzy, czy kluski śląskie są tak pyszne, że z pewnością podbiłyby cały świat. Czytaj więcej
Minestrone - włoska zupa jarzynowa
Minestrone - włoska zupa jarzynowa12 lat temu
Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest chyba jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych zup w wielu regonach Włoch. Jej nazwa pochodzi o włoskiego słowa minestra, co oznacza po prostu zupa. Czytaj więcej
Jak zrobić ciasto ucierane?
Jak zrobić ciasto ucierane?12 lat temu
Ciasto ucierane, zwane inaczej ciastem piaskowym jest jednym z najszybszym w przygotowaniu i najłatwiejszym ciastem. Jest bardzo delikatne, lekko rozpadające się. Wypieka się z niego babki, keksy, ciasta z owocami. Czytaj więcej
Drinki z whisky
Drinki z whisky12 lat temu
Whisky to kojarzony mocno ze Szkocją alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w dębowych beczkach. Czytaj więcej
Co w telewizji na święta?
Co w telewizji na święta?12 lat temu
Zobaczmy, co na świąteczne dni proponują najbardziej popularne stacje telewizyjne. Czytaj więcej
Świąteczny bigos
Świąteczny bigos12 lat temu
Bigos to tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa, choć popularna również w kuchni litewskiej i białoruskiej, to bez wątpienia można stwierdzić, że jest to jedyne danie polskiej kuchni, które jest naprawdę polskie. Sam Mickiewicz pisał o nim w "Panu Tadeuszu": W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. Czytaj więcej
Luzowanie drobiu, czyli jak usunąć kości z kurczaka?
Luzowanie drobiu, czyli jak usunąć kości z kurczaka?12 lat temu
Luzowanie drobiu to nic innego, jak usunięcie z niego kości. Jest to niezbędna czynność, jeżeli chcemy przygotować faszerowanego kruczka, indyka czy kaczkę. Czytaj więcej
Polscy i światowi kulinarni mistrzowie
Polscy i światowi kulinarni mistrzowie12 lat temu
Poznajcie sylwetki najwybitniejszych kucharzy: Magda Gessler, Michel Moran, Karol Okrasa, Gordon Ramsay, Pascal Brodnicki, Kurt Scheller, Nigella Lawson. Czytaj więcej
Suflety na słodko i pikantnie
Suflety na słodko i pikantnie12 lat temu
Suflet pochodzi z Francji, z XVIII wieku, do tej pory uznawane za danie niezwykle eleganckie, ale zarazem trudne i wymagające kunsztu kulinarnego. Przedstawiamy wam przepisy na suflety w dwóch wersjach: suflety na słodko oraz suflety na pikantnie. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA