Quesadilla to kukurydziana tortilla z roztopionym serem. Jest to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa queso, co oznacza ser. W meksyku stanowi danie śniadaniowe, ale w ciągu dnia również jest sprzedawana na ulicach jako przekąska.
Quesadille przygotowuje się w banalny sposób. Na placek nakłada się łatwo topiący się ser, składa się tortillę na pół i ogrzewa się w comalu, czyli w tradycyjnym naczyniu meksykańskim, przypominającym wklęsłą patelnię. Piecze się ją na bardzo małym ogniu, aby tortilla zanadto się nie spiekła, a jednocześnie ser dobrze się roztopił.
Do quesadilli oryginalnie stosowany był meksykański ser Oaxaca. Obecnie jednak dodaje się każdy rodzaj sera. Choć tradycyjne quesadille jest wyłącznie z serem, to przepis ten jest mocno modyfikowany i urozmaicany różnymi dodatkami, np. mięsem mielonym, kurczakiem, warzywami.
Placki do quesadilli można kupić gotowe, bądź przyrządzić je samemu, co nie jest trudne. Poniżej podajemy przepis na własnoręczne tortille:
- 150 g mąki kukurydzianej,
- 150 g mąki pszennej,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli
Z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na piętnaście minut. Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować kulki i odstawić na kolejne piętnaście minut. Każdy kawałek rozwałkować na cieniutki placek. Piec na suchej patelni teflonowej na mocnym ogniu. Gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę.
Aby przyrządzić tradycyjną quesadillę z serem każdy gotowy placek kładziemy na suchą patelnię, na bardzo mały ogień, na placek nakładamy ser, przykrywamy to drugim plackiem. Smażymy z dwóch stron. Gdy placki zrobią się chrupiące, a ser się stopi, wykładamy na duże talerze i kroimy na 6-8 części. Podajemy z salsą.
W podobny sposób możemy przyrządzić quesadillę z różnymi farszami. Wszystko zależy od naszej fantazji i kulinarnych upodobań.