Solanka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, popularne również na Białorusi i Ukrainie. Jest to gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem ziół.
Czytaj więcej
Co roku obowiązkowy na wigilijnym stole, co roku prawie w tej samej postaci. Złocisty karp w panierce to standardowy specjał wigilijny w wielu polskich domach. Ale jeżeli macie już dosyć karpiowej nudy, zapraszamy do wypróbowania świątecznej rybki w nieco innej odsłonie.
Czytaj więcej
Choć poprawia smak potraw i trudno jest wyobrazić sobie dania bez jej dodatku, to jednak jej spożywanie nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
Czytaj więcej
Cechuje mnie kulinarny patriotyzm, uwielbiam przyrządzać nasze rodzime dania (...), jestem jednak niemal wszystkożerna i chętnie próbuję specjałów kuchni innych kultur. Są jednak tylko dwie rzeczy, których bym nie zjadła – konina i prosię...
Czytaj więcej
Kiszona kapusta to nie tylko świetny dodatek do wielu dań, ale także źródło cennych witamin. Warto ją przyrządzić domowym sposobem, bowiem wówczas nie zostanie pozbawiona wartościowych składników odżywczych.
Czytaj więcej
Sól ziołowa to połączenie różnorodnych ziół i soli. Warto nią zastąpić tradycyjną sól, gdyż jak doskonale wiemy nadmierne solenie nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, powodując nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, nerek, obrzęki.
Czytaj więcej
W sklepach mamy ogromny wybór makaronów. Od najdrobniejszych typu krajanka, nadających się głównie do zup, po wielkie muszle czy rurki, doskonałe do zapiekania.
Czytaj więcej
We Francji produkuje się około 500 gatunków serów. Większość z nich to wysoko cenione sery tradycyjne, których receptury są ściśle chronione. Do najbardziej znanych i cenionych francuskich serów zaliczyć można: brie, camembert, beaufort, roquefort.
Czytaj więcej