Sery francuskie

We Francji produkuje się około 500 gatunków serów. Większość z nich to wysoko cenione sery tradycyjne, których receptury są ściśle chronione. Do najbardziej znanych i cenionych francuskich serów zaliczyć można: brie, camembert, beaufort, roquefort.
/ 17.06.2013 09:35

We Francji produkuje się około 500 gatunków serów. Większość z nich to wysoko cenione sery tradycyjne, których receptury są ściśle chronione.

Francja jest ojczyzną wielu najbardziej oryginalnych serów świata. Pierwsze sery powstały już w X wieku na północy kraju dzięki mnichom. To właśnie w klasztorach cystersów powstawały pierwsze produkcje serów. Wiele znanych dzisiaj i cenionych francuskich serów nosi nazwy klasztorów, w których powstawały.

Sery francuskie

Jakość oryginalnych serów kontrolują specjalne instytucje, nadając im znak AOC, czyli Appelation d'Origine Controlée, co oznacza, że pochodzą z określonego regionu oraz zostały wyprodukowane i dojrzewały zgodnie z tradycją i ze ściśle ustalonymi wymaganiami.

Francja wyróżnia się różnorodnością serów. Skosztować możemy sery z mleka krowiego i koziego, świeże, dojrzewające, z porostem białej i niebieskiej pleśni. Wiele z nich stanowi ważny składnik tradycyjnych francuskich potraw, ale równie dobrze spożywać można je samodzielnie. Sery we francuskich restauracjach stanowią osobną pozycję w menu. Podawane są na deskach zawsze po daniu głównym, ale przed deserem. Do najbardziej znanych i cenionych francuskich serów zaliczyć można: brie, camembert, beaufort, roquefort.

Rozpoczynamy kulinarną podróż po najsmaczniejszych serach Francji.

 

Brie

Jest to jeden z najbardziej znanych serów francuskich, mówią o nim „francuski król serów”. Jest to ser pleśniowy wytwarzany z krowiego mleka, o białej aksamitnej skórce i żółtawym miękkim miąższu. Produkowany jest z mleka krowiego w północnym regionie Francji, w okolicach Paryża. Wytwarzany jest w postaci okrągłych bloczków o średnicy 32,5 - 40 cm i różnej grubości. Ma śmietankowy smak i lekko pieczarkowy zapach.

Sery francuskie

Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun - o słonym smaku, Brie de Montereau - łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux - najłagodniejszy i najbardziej ceniony.

Tagliatelle ze szpinakiem i serem Brie

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • mrożony szpinak ze śmietaną
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g sera Brie
  • masło
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz

Sery francuskie

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić w rondelku na małym ogniu. Gdy woda całkiem odparuje dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę masła. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony ser i dusić na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Następnie dorzucić do szpinaku i wszystko razem wymieszać.

 

Camembert

Legenda głosi, że ser został wynaleziony w XVIII podczas rewolucji francuskiej, kiedy mieszkanka wioski Camembert w Normandii zaopiekowała się ukrywającym się mnichem, który w dowód wdzięczności zostawił jej przepis na ser z porostem białej pleśni.

Sery francuskie

Camembert to miękki ser produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania, dzięki grzybom pleśni, pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Bardzo aromatyczny o kremowożółtym, sprężystym środku. Oryginalny camembert produkowany jest w Normandii i sprzedawany w drewnianych opakowaniach.

Camembert z żurawiną

Składniki:

  • ser camembert
  • jajko
  • bułka tarta
  • konfitura z żurawiny

Sery francuskie

Sposób przygotowania:

Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku, tartej bułce, ponownie w jajku i w bułce. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju przez ok. 10 minut. Podajemy gorący z konfiturą z żurawiny.

 

Roquefort

Jeden z najstarszych gatunków sera, dojrzewający w jaskiniach w miejscowości Roquefort-sur-Soulzon. Uznawany za najlepszy francuski ser. Według legendy powstał przez przypadek. Pasterz owiec schował część niezjedzonego sera w wilgotnej i chłodnej jaskini. Gdy po jakimś czasie wrócił w to samo miejsce, zauważył na nim niebieski nalot. Był bardzo zachwycony walorami smakowymi dojrzałego sera.

Sery francuskie

Ser wytwarzany jest z niepasteryzowanego owczego mleka. Ma niebieską pleśń, bardzo intensywny słony smak. Twardy o lekko kruchej konsystencji, kremowobiałym miąższu, poprzecinany niebieskimi żyłkami pleśni. Smak ma słony, pikantny, lekko słodkawy, z ostrym zapachem niebieskiej pleśni. Roquefort stosowany jest jako składnik sosów, farszów, zapiekanek, makaronów, jako dodatek do steków. Niezwykły duet stanowi połączenie sera i czekolady, jako np. nadzienie muffinek. Ser można podawać również z owocami.

Gruszki z serem Roquefort

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe gruszki
  • 100 g sera Roquefort
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy, kroimy na pół.  Z każdej połowy usuwamy gniazda nasienne. Do każdej połówki wkładamy po wiórku masła. Wkładamy do nagrzanego piekarni ana ok. 15 minut. W tym czasie ser dokładnie zmiksować z orzechami. gdy gruszki będą już upieczone, nakładać do nich farsz i wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13.09.2013 19:52
Sery to jakoś nie moja bajka...