We Francji produkuje się około 500 gatunków serów. Większość z nich to wysoko cenione sery tradycyjne, których receptury są ściśle chronione.
Francja jest ojczyzną wielu najbardziej oryginalnych serów świata. Pierwsze sery powstały już w X wieku na północy kraju dzięki mnichom. To właśnie w klasztorach cystersów powstawały pierwsze produkcje serów. Wiele znanych dzisiaj i cenionych francuskich serów nosi nazwy klasztorów, w których powstawały.
Jakość oryginalnych serów kontrolują specjalne instytucje, nadając im znak AOC, czyli Appelation d'Origine Controlée, co oznacza, że pochodzą z określonego regionu oraz zostały wyprodukowane i dojrzewały zgodnie z tradycją i ze ściśle ustalonymi wymaganiami.
Francja wyróżnia się różnorodnością serów. Skosztować możemy sery z mleka krowiego i koziego, świeże, dojrzewające, z porostem białej i niebieskiej pleśni. Wiele z nich stanowi ważny składnik tradycyjnych francuskich potraw, ale równie dobrze spożywać można je samodzielnie. Sery we francuskich restauracjach stanowią osobną pozycję w menu. Podawane są na deskach zawsze po daniu głównym, ale przed deserem. Do najbardziej znanych i cenionych francuskich serów zaliczyć można: brie, camembert, beaufort, roquefort.
Rozpoczynamy kulinarną podróż po najsmaczniejszych serach Francji.
Brie
Jest to jeden z najbardziej znanych serów francuskich, mówią o nim „francuski król serów”. Jest to ser pleśniowy wytwarzany z krowiego mleka, o białej aksamitnej skórce i żółtawym miękkim miąższu. Produkowany jest z mleka krowiego w północnym regionie Francji, w okolicach Paryża. Wytwarzany jest w postaci okrągłych bloczków o średnicy 32,5 - 40 cm i różnej grubości. Ma śmietankowy smak i lekko pieczarkowy zapach.
Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun - o słonym smaku, Brie de Montereau - łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux - najłagodniejszy i najbardziej ceniony.
Tagliatelle ze szpinakiem i serem Brie
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- mrożony szpinak ze śmietaną
- 4 ząbki czosnku
- 100 g sera Brie
- masło
- śmietana 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić w rondelku na małym ogniu. Gdy woda całkiem odparuje dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę masła. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony ser i dusić na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Następnie dorzucić do szpinaku i wszystko razem wymieszać.
Camembert
Legenda głosi, że ser został wynaleziony w XVIII podczas rewolucji francuskiej, kiedy mieszkanka wioski Camembert w Normandii zaopiekowała się ukrywającym się mnichem, który w dowód wdzięczności zostawił jej przepis na ser z porostem białej pleśni.
Camembert to miękki ser produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania, dzięki grzybom pleśni, pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Bardzo aromatyczny o kremowożółtym, sprężystym środku. Oryginalny camembert produkowany jest w Normandii i sprzedawany w drewnianych opakowaniach.
Camembert z żurawiną
Składniki:
- ser camembert
- jajko
- bułka tarta
- konfitura z żurawiny
Sposób przygotowania:
Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku, tartej bułce, ponownie w jajku i w bułce. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju przez ok. 10 minut. Podajemy gorący z konfiturą z żurawiny.
Roquefort
Jeden z najstarszych gatunków sera, dojrzewający w jaskiniach w miejscowości Roquefort-sur-Soulzon. Uznawany za najlepszy francuski ser. Według legendy powstał przez przypadek. Pasterz owiec schował część niezjedzonego sera w wilgotnej i chłodnej jaskini. Gdy po jakimś czasie wrócił w to samo miejsce, zauważył na nim niebieski nalot. Był bardzo zachwycony walorami smakowymi dojrzałego sera.
Ser wytwarzany jest z niepasteryzowanego owczego mleka. Ma niebieską pleśń, bardzo intensywny słony smak. Twardy o lekko kruchej konsystencji, kremowobiałym miąższu, poprzecinany niebieskimi żyłkami pleśni. Smak ma słony, pikantny, lekko słodkawy, z ostrym zapachem niebieskiej pleśni. Roquefort stosowany jest jako składnik sosów, farszów, zapiekanek, makaronów, jako dodatek do steków. Niezwykły duet stanowi połączenie sera i czekolady, jako np. nadzienie muffinek. Ser można podawać również z owocami.
Gruszki z serem Roquefort
Składniki:
- 2 duże dojrzałe gruszki
- 100 g sera Roquefort
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy, kroimy na pół. Z każdej połowy usuwamy gniazda nasienne. Do każdej połówki wkładamy po wiórku masła. Wkładamy do nagrzanego piekarni ana ok. 15 minut. W tym czasie ser dokładnie zmiksować z orzechami. gdy gruszki będą już upieczone, nakładać do nich farsz i wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut.