Jak zrobić sól ziołową?

Sól ziołowa to połączenie różnorodnych ziół i soli. Warto nią zastąpić tradycyjną sól, gdyż jak doskonale wiemy nadmierne solenie nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, powodując nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, nerek, obrzęki.

Sól ziołowa to połączenie różnorodnych ziół i soli. Warto nią zastąpić tradycyjną sól, gdyż jak doskonale wiemy nadmierne solenie nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, powodując nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, nerek, obrzęki.

Jak zrobić sól ziołową?

Dbając zatem o nasze zdrowie, powinniśmy ograniczać spożywanie soli. Nie oznacza to jednak całkowitej rezygnacji solenia potraw. Wystarczy, że tradycyjną sol zastąpimy zdrowsza alternatywą. Doskonałym zamiennikiem będzie właśnie sól ziołowa. Charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem, idealna do potraw mięsnych, zup, sosów, sałatek.

Najczęściej w skład soli ziołowej wchodzą takie zioła jak: bazylia, oregano, lubczyk, cząber, pietruszka, czosnek, tymianek, rozmaryn, koperek. Gotową mieszankę możemy zakupić w sklepie, ale równie dobrze możemy ją przygotować sami w domu. Poniżej podpowiadamy wam, jak to zrobić.

Sól ziołowa

Składniki:

  • 15 łyżek soli gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i zmielić. Zmieloną mieszankę ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyłączyć i włożyć do gorącego (ale wyłączonego już) piekarnika. Co kilka minut przemieszać mieszankę. Gdy piekarnik całkiem wystygnie, wyjąć sól i przełożyć do szczelnego słoika.

Oczywiście nie musicie trzymać się ściśle powyższej receptury. Spróbujcie dostosować skład mieszanki do własnych upodobań.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)