Zamiast soli

Choć poprawia smak potraw i trudno jest wyobrazić sobie dania bez jej dodatku, to jednak jej spożywanie nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
/ 05.11.2013 07:00

Choć poprawia smak potraw i trudno jest wyobrazić sobie dania bez jej dodatku, to jednak jej spożywanie nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

Zamiast soli

Sól nie bez powodu nazywana jest "białą śmiercią". Spożywanie jej w nadmiernych ilościach prowadzi do nadciśnienia tętniczego, chorób ukladu krążenia, zatrzymania wody w organizmie, obrzęków oraz chorób nerek.

Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej łyżeczki, wliczając oczywiście w to sól zawartą w różnych artykułach spożywczych, jak w serach, wędlinach, maśle, przekąskach. Dlatego też należy niemal całkowicie wyeliminować solenie potraw, ponieważ większość produktów, które zjadamy ją zawiera.

Wykluczenie soli w przyrządzanych potrawach nie oznacza oczywiście, że potrawy muszą być mdłe, bez smaku. Sól bowiem możemy zastąpić innymi produktami, które wzbogacą smak i aromat naszych dań. Doskonałą alternatywą dla soli są przyprawy i zioła. Zobaczycie, że już po kilkunastu dniach organizm przyzwyczai się do nowego smaku i z pewnością nie będzie potrzebował soli.

Czym zatem zastąpić sól?

  • bazylia - doskonała do dań mięsnych, rybnych, a także zup i sałatek; bazylię zawsze dodajemy pod koniec gotowania.
  • lubczyk - wzbogaca smak i aromat zup, sosów
  • estragon - idealny do drobiu, a także do dań z jajek, jak pasty jajeczne, jajecznica, omlety
  • kolendra - rybom i roślinom strączkowym nadaje niezwykły aromat, można ją również dodawać do sałatek i dań mięsnych
  • rozmaryn - poprawia smak pieczonych mięs (wieprzowiny, drobiu, wołowiny), zup oraz sosów
  • majeranek - znakomity do dań z roślin strączkowych, zup
  • tymianek - doskonały do wywarów mięsnych, dań na bazie kapusty, grochu, fasoli, a także do ziemniaków
  • liść laurowy - wzbogaca smak zup, sosów, doskonały do dań z wołowiny
  • czosnek - nada charakteru niemal każdej potrawie, bowiem dodaje wyśmienitego smaku i aromatu
  • imbir - można stosować do pieczenia dań mięsnych i gotowania wywarów z mięs
  • sól ziołowa - to połączenie różnorodnych ziół i soli, charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem, doskonała do potraw mięsnych, zup, sosów, sałatek.

Zobaczcie również:

Czym przyprawiać mięso?, Jakie przyprawy do zup? oraz Jak zrobić sól ziołową?

Redakcja poleca

REKLAMA