Choć poprawia smak potraw i trudno jest wyobrazić sobie dania bez jej dodatku, to jednak jej spożywanie nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
Sól nie bez powodu nazywana jest "białą śmiercią". Spożywanie jej w nadmiernych ilościach prowadzi do nadciśnienia tętniczego, chorób ukladu krążenia, zatrzymania wody w organizmie, obrzęków oraz chorób nerek.
Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej łyżeczki, wliczając oczywiście w to sól zawartą w różnych artykułach spożywczych, jak w serach, wędlinach, maśle, przekąskach. Dlatego też należy niemal całkowicie wyeliminować solenie potraw, ponieważ większość produktów, które zjadamy ją zawiera.
Wykluczenie soli w przyrządzanych potrawach nie oznacza oczywiście, że potrawy muszą być mdłe, bez smaku. Sól bowiem możemy zastąpić innymi produktami, które wzbogacą smak i aromat naszych dań. Doskonałą alternatywą dla soli są przyprawy i zioła. Zobaczycie, że już po kilkunastu dniach organizm przyzwyczai się do nowego smaku i z pewnością nie będzie potrzebował soli.
Czym zatem zastąpić sól?
- bazylia - doskonała do dań mięsnych, rybnych, a także zup i sałatek; bazylię zawsze dodajemy pod koniec gotowania.
- lubczyk - wzbogaca smak i aromat zup, sosów
- estragon - idealny do drobiu, a także do dań z jajek, jak pasty jajeczne, jajecznica, omlety
- kolendra - rybom i roślinom strączkowym nadaje niezwykły aromat, można ją również dodawać do sałatek i dań mięsnych
- rozmaryn - poprawia smak pieczonych mięs (wieprzowiny, drobiu, wołowiny), zup oraz sosów
- majeranek - znakomity do dań z roślin strączkowych, zup
- tymianek - doskonały do wywarów mięsnych, dań na bazie kapusty, grochu, fasoli, a także do ziemniaków
- liść laurowy - wzbogaca smak zup, sosów, doskonały do dań z wołowiny
- czosnek - nada charakteru niemal każdej potrawie, bowiem dodaje wyśmienitego smaku i aromatu
- imbir - można stosować do pieczenia dań mięsnych i gotowania wywarów z mięs
- sól ziołowa - to połączenie różnorodnych ziół i soli, charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem, doskonała do potraw mięsnych, zup, sosów, sałatek.
Zobaczcie również:
Czym przyprawiać mięso?, Jakie przyprawy do zup? oraz Jak zrobić sól ziołową?