Domowa kiszona kapusta

Kiszona kapusta to nie tylko świetny dodatek do wielu dań, ale także źródło cennych witamin. Warto ją przyrządzić domowym sposobem, bowiem wówczas nie zostanie pozbawiona wartościowych składników odżywczych.
/ 15.10.2013 11:24

Kiszona kapusta to nie tylko świetny dodatek do wielu dań, ale także źródło cennych witamin. Warto ją przyrządzić domowym sposobem, bowiem wówczas nie zostanie pozbawiona wartościowych składników odżywczych.

Kapusta kiszona to bogate źródło w witaminę C, która tak bardzo potrzebna nam jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę, przeziębienie i bardzo potrzebne jest podniesienie odporności naszego organizmu. Poza tym znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, jak wapń, magnez, żelazo, potas. Dzięki fermentacji w kapuście powstaje dużo zdrowych bakterii tzw. probiotyków, które wzmacniają nasz układ pokarmowy i usprawniają pracę jelit.

Kiszoną kapustę przygotowuje się z szatkowanej, najczęściej białej kapusty, która poddawana jest kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację.

Do przygotowania kiszonej kapusty potrzebne nam będzie:

  • kamionkowe naczynie,
  • wyparzony kamień,
  • sól,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • ziarna pieprzu,
  • startą na grubych oczkach marchew.

Pierwszym etapem w przygotowaniu kiszonej kapusty jest jej poszatkowanie. Można to zrobić ostrym nożem lub użyć szatkownicy. Natychmiast po pokrojeniu kapustę miesza się z marchwią i przenosi się do naczynia kamionkowego.

Na każdą kolejną warstwę świeżo poszatkowanej kapusty sypie się sól (na każdy kilogram kapusty należy wsypać nie więcej niż 20 g soli) oraz przyprawy. Każdą warstwę należy ugnieść rękoma tak, by kapusta puściła sok i była jak najbardziej zbita.

Po zapełnieniu około 90% pojemności naczynia należy przykryć całość liściem kapusty i zabezpieczyć gazą lub ściereczką i obciążyć wyparzonym kamieniem.

Odstawiamy kapustę na ok. 4 dni w cieple miejsce ok. 20 stopni. Co drugi dzień należy odgazować kapustę wbijając w nią trzonek drewnianej łyżki. Następnie kapustę należy przenieść do chłodniejszego pomieszczenia ok. 12 stopni i tam pozostawić. Po około 2-3 tygodniach kapusta jest gotowa.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.10.2013 15:09
najlepiej udeptać kapustę nogami =) tak tak, u nas robi się tak od lat... zawsze ktoś wchodzi do beczki i udeptuje kapustę no i daje się jeszcze jabłka i kminek ale to wg własnego upodobania.