Pozole to tradycyjna zupa meksykańska, podawana głównie w wyjątkowych okazjach, np. z okazji meksykańskiego Święta Niepodległości.
Przygotowuje się ją z ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, zwanej cacahuazintle, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Cechą charakterystyczną tego dania jest to, że ziarna kukurydzy są uprzednio gotowane przez kilka godzin w słabym roztworze wapna, co sprawia, że ziarna tracą włóknista otoczkę, uwalniając składniki odżywcze. Proces ten nazywany jest nixtamalizacją.
Istnieje wiele odmian regionalnych, dodatkowe składniki najczęściej podaje się osobno, każdy dobiera je sobie według indywidualnych upodobań. źródło: wikipedia
Przygotowanie zupy jest dość czasochłonne, ale można ja przygotować w dużych ilościach, dzięki czemu starczy na dłużej. Zobaczcie przepis na pozole z mięsa drobiowego:
Składniki:
- włoszczyzna
- 1 kg piersi z kurczaka
- duża cebula
- 1/4 łyżeczki kuminu
- łyżeczka oregano
- 2 listki laurowe
- puszka białej kukurydzy
- 10 papryczek chilli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na włoszczyźnie ugotować bulion warzywny. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, przyprawić sola, pieprzem, oregano i kuminem, zalać przecedzonym bulionem, tak aby całe mięso było przykryte. Zagotować, dodać pokrojoną w krążki cebulę, listki laurowe i dusić wszystko razem na małym ogniu, przez około 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać papryczki, kukurydzę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.