W sklepach mamy ogromny wybór makaronów. Od najdrobniejszych typu krajanka, nadających się głównie do zup, po wielkie muszle czy rurki, doskonałe do zapiekania.
Jeżeli macie wątpliwości, który makaron wybrać, podpowiadamy wam jak dobrać kształt makaronu do potrawy.
Czy wiesz, że... Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo. (Źródło: wikipedia.pl)
Penne - makaron w kształcie rurek średniej grubości, ciętych po skosie. Doskonale chłoną sos. Pasują do zapiekanek oraz sałatek.
Zobacz przepis nas: Penne z sosem pomidorowym i oliwkami oraz Zapiekane penne z brokułami i pieczarkami
Capellini - długie i cienkie nitki zwinięte w gniazdka. Można je dodawać do czystych zup, świetnie komponują się również z lekkimi sosami.
Farfalle - makaron w kształcie kokardek/motylków. Może występować w różnych rozmiarach i kolorach. Idealne do sosów mięsnych, warzywnych i sałatek. Wybornie smakują z sosami grzybowymi na śmietanie. Niezwykle efektownie prezentuje się na talerzu.
Zobacz przepis na: Zapiekane kokardki oraz Makaron ze szpinakiem
Tagliatelle - makaron w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm, formowanych w gniazda. Doskonale komponuje się z różnymi sosami.
Cannelloni - duże i grube rurki, o średnicy ok. 3 cm. Świetne do nadziewania i zapiekania. Nadziewać można rurki zarówno lekko obgotowane, jak i surowe.
Zobacz przepis na: Cannelloni z sosem pomidorowym oraz Cannelloni ze szpinakiem
Conchigliette/ conchiglie/conchiglioni - makaron w kształcie muszelek różnej wielkości. Małe rozmiary pasują do lekkich sosów, duże muszle z kolei można nadziewać przeróżnymi farszami i zapiekać.
Fussilli - czyli świderki. Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu, produkowany masowo na całym świecie, również w wersjach kolorowych. Pasują do zup, sałatek, zapiekanek a także gęstych sosów.
Zobacz przepis na: Zapiekanka makaronowa z kiełbasą oraz Makaron z warzywami
Lasagne - prostokątne platy makaronu. Podgotowany lub surowy układa się na przemian z warstwami farszu w żaroodpornym naczyniu i zapieka.
Zobacz przepis na: 3 ciekawe przepisy na lazanię
Spaghetti - długie, pełne rurki różnej grubości. Podaje się je z sosami, najsłynniejsze sosy do spaghetti to carbonara, boloński oraz neapolitański.
Zobacz przepis na: Spaghetti z pulpetami oraz Spaghetti po bolońsku
Fettucinne - bardzo szerokie wstążki zwinięte w gniazda. Świetne do sosów śmietanowych.