Wigilijny karp inaczej

Co roku obowiązkowy na wigilijnym stole, co roku prawie w tej samej postaci. Złocisty karp w panierce to standardowy specjał wigilijny w wielu polskich domach. Ale jeżeli macie już dosyć karpiowej nudy, zapraszamy do wypróbowania świątecznej rybki w nieco innej odsłonie.
/ 13.12.2013 07:00

Co roku obowiązkowy na wigilijnym stole, co roku prawie w tej samej postaci. Złocisty karp w panierce to standardowy specjał wigilijny w wielu polskich domach. Ale jeżeli macie już dosyć karpiowej nudy, zapraszamy do wypróbowania świątecznej rybki w nieco innej odsłonie.

Zobacz także: Śledzie na świątecznym stole

Według wierzeń ludowych ryby były symbolem płodności i nowego życia, a karp na wigilijnym stole miał symbolizować siłę i obfitość. Choć nie wyobrażamy sobie Wigilii bez karpia, to jednak rybę tą tak naprawdę spożywamy tylko podczas Bożego Narodzenia. W ciągu roku praktycznie w ogóle po nią nie sięgamy.

Wigilijny karp inaczej

Jeżeli nie jesteście miłośnikami karpia, smażonego jadacie głownie ze względu na tradycję, a chcielibyście urozmaicić jego smak, zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów.

 

Karp w galarecie

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 1 kg karpia
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół cytryny
  • sól, cukier, pieprz

Wigilijny karp inaczej

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny ugotować bulion warzywny. Ugotowany bulion odcedzić, zostawiając marchewki do dekoracji. Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Karpia wyjąć, osączyć, usunąć ości.
Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą. Układać na niej warstwami rybę, plasterki marchewki. 2 szklanki wywaru rybno - warzywnego przecedzić, a następnie wymieszać z żelatyną. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wystudzić i tężejącą masę wlać do formy. Chłodzić w lodówce. Rybę przełożyć na półmisek i udekorować kawałkami cytryny

 

Karp z pieczarkami zapiekany pod serem i śmietaną

Składniki:

  • karp pokrojony na porcje
  • 60 dag pieczarek
  • 40 dag żółtego sera
  • cebula
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i razem wszystko obsmażamy. Pokrojonego karpia oprószamy solą i pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie.

W naczyniu żaroodpornym najpierw układamy rybę, na to dajemy pieczarki, żółty ser, kolejną warstwę ryb. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie polewamy całość śmietaną i zapiekamy kolejne 5 minut.

 

Karp w migdałowej panierce

Składniki:

  • 1 karp cały,
  • bułka tarta,
  • szklanka migdałów w płatkach,
  • 1 jajo,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz

Wigilijny karp inaczej

Sposób przygotowania:

Karpia kroimy na dzwonka, solimy, pieprzymy i dodajemy inne przyprawy wg upodobań (może być czosnek). Przygotowujemy jajko, bułkę tartą - tak jak do normalnej panierki. Na osobnym talerzyku przygotowujemy migdały. Karpia moczymy w jajku, bułce tartej, a na końcu w migdałach i wrzucamy na gorący olej, opiekamy z obu stron.

 

Karp bakaliowy

Składniki:

  • 1 kg sprawionego karpia
  • włoszczyzna
  • po 5 dag migdałów, rodzynek, suszonych śliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • listek laurowy,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka imbiru

Sposób przygotowania:

Karpia pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Na włoszczyźnie ugotować bulion warzywny. Po 20 minutach gotowania wyjąć warzywa a do gorącego wywaru włożyć rybę. Gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Ugotowaną rybę wyjąć, zdjąć skórę, mięso oczyścić z ości, pokroić na małe kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć. Śliwki pokroić w paseczki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Ugotowane i pokrojone warzywa wymieszać z kawałkami ryby, rodzynkami, migdałami oraz śliwkami. Skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z sosem sojowym.

Redakcja poleca

REKLAMA