Sałatki z orzechami włoskimi zawsze mają zaskakujący, ciekawy smak. Mogą być przygotowane na słodko, słono lub w wersji pikantnej. Orzechy włoskie są lekko gorzkie, dzięki czemu równoważą słodycz owoców oraz dressingów. Zobacz, jak przygotować pyszne sałatki i wkomponować w nie orzechy włoskie.
Spis treści:
- Sałatka z orzechami włoskimi i serem feta
- Francuska sałatka z orzechami włoskimi i serem pleśniowym
- Sałatka z orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi
- Sałatka z orzechami włoskimi i kurczakiem
Sałatka z orzechami włoskimi i serem feta
Orzechy włoskie uwielbiają towarzystwo serów. Najlepiej czują się w połączeniu z fetą lub serami pleśniowymi. W tej wersji występuje wraz z grillowaną cukinią oraz świeżym miksem sałat.
Składniki:
- miks sałat,
- garść szpinaku,
- 150 g cukinii,
- opakowanie sera feta (lub innego kanapkowego),
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek (lub dowolnego oleju),
- sól i pieprz,
- garść posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Miks sałat oraz szpinak i cukinię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Cukinię pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
- Zieleninę ułóż na talerzu lub w misce. Wymieszaj delikatnie z plasterkami cukinii.
- Dodaj posiekane orzechy oraz rozdrobnioną w palcach fetę.
- Całość polej mieszanką oleju i soku z cytryny, a następnie dopraw do smaku.
- Podawaj sałatkę z orzechami włoskimi z chrupiącymi grzankami.
fot. Sałatka z orzechami włoskimi i serem feta/Adobe Stock, grinchh
Francuska sałatka z orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Sery pleśniowe oraz owoce to kwintesencja francuskiej kuchni. Takie są też ichniejsze sałatki - łączą w sobie wyraziste oraz słodkie smaki, tworząc ciekawe propozycje na szybki lunch albo lekką kolację. Taka sałatka z orzechami włoskimi i serem pleśniowym sprawdzi się także jako przystawka podczas eleganckiego rodzinnego spotkania.
Składniki:
- miks sałat,
- duża gruszka,
- spora garść czerwonych winogron,
- ok. 150 g sera pleśniowego (gorgonzoli albo błękitnego lazura),
- garść orzechów włoskich,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka dowolnego oleju roślinnego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Miks sałat, winogrona oraz gruszkę opłucz pod bieżącą wodą. Zieleninę dodaj do miski, a gruszkę pokrój w cienkie plasterki (nie musisz obierać).
- Dodaj posiekane orzechy oraz owoce winogron, a także rozdrobniony w palcach ser pleśniowy.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotuj sos, mieszając olej z sokiem z cytryny. Polej sałatkę, a następnie dodaj odrobinę miodu, polewając całość z wierzchu.
- Podawaj sałatkę z orzechami włoskimi z gorącym tostem.
fot. Sałatka z orzechami włoskimi i serem pleśniowym/Adobe Stock, grinchh
Sałatka z orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi
Pomidorki koktajlowe to zawsze dobry pomysł na przygotowanie lekkiej sałatki, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale także samodzielną przekąską.
Składniki:
- spora garść dowolnej zieleniny,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- średnia czerwona cebula,
- 120 g sera halloumi,
- sól ziołowa,
- pieprz cytrynowy,
- szczypta chilli (opcjonalnie),
- łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju,
- garść posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Sałatę oraz pomidorki opłucz pod wodą. Sałatę umieść w misce, a pomidorki pokrój na połówki i dodaj do środka.
- Ser halloumi pokrój w kostkę i lekko podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj do sałatki.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i również dodaj do miski z sałatką.
- Dopraw do smaku, polej oliwą, a na koniec dodaj posiekane orzechy.
fot. Sałatka z orzechami włoskimi i pomidorkami/Adobe Stock, Sunny Forest
Sałatka z orzechami włoskimi i kurczakiem
Jeśli chodzi o sałatki z orzechami włoskimi, bardzo dobrze smakują w połączeniu z mięsnym dodatkiem. Możesz wykorzystać pierś z kurczaka, szarpaną wieprzowinę albo kawałki gyrosa.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- średnie jabłko,
- 300 g świeżego szpinaku,
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz cytrynowy,
- sól,
- łyżeczka papryki,
- łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka umyj i dokładnie natrzyj marynatą, przygotowaną z papryki, majeranku oraz łyżki oleju.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Następnie pokrój na cienkie plasterki.
- Szpinak umyj i przełóż do miski. Dodaj pokrojone w plasterki jabłka oraz kawałki kurczaka.
- Całość posyp żurawiną i posiekanymi orzechami.
- Dopraw do smaku, a na koniec polej olejem.
fot. Sałatka z orzechami włoskimi i kurczakiem/Adobe Stock, lilechka75
Czytaj także:
4 pomysły na sałatki z brukselki
Sałatka z surowym kalafiorem
Jesienne sałatki na imprezę