Składniki:
- 400 g ugotowanego makaronu (np. kolanka),
- 400 g mielonego mięsa drobiowego,
- 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
- 2 kolorowe papryki,
- 1 mała papryczki chili, pokrojona i pozbawiona pestek,
- 2 pomidory,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 150 g sera żółtego,
- dwie łyżki świeżego tymianku.
Sos:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany 12%.
Przygotowanie:
Zapiekanka gyros to doskonały pomysł na obiad, jeśli masz ochotę na zapiekankę z kurczakiem w nieco innej wersji. Nasze casserole jest mocno paprykowe i nieco pikantne. Jeśli nie lubisz papryczek chili, możesz je po prostu pominąć. Zapiekankę koniecznie podawaj ze świeżą sałatką. Jak ją przygotować?
- Makaron ugotuj al dente i odstaw na późno.
- Podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulkę. Dodaj mielony drób i podsmaż, a następnie dopraw przyprawą do gyrosa.
- Dodaj pokrojone papryki, pomidory i zioła. Smaż, aż warzywa zmiękną, a następnie wyłącz ogień pod patelnią.
- Dodaj makaron, wymieszaj.
- Wymieszaj składniki na sos w misce. Wylej całość na patelnię i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego. Posyp startym żółtym serem.
- Zapiekanka gyros powinna piec się przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, by ser się dokładnie stopił. Smacznego!
Więcej przepisów na zapiekane dania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Wegetariańska lasagne ze szpinakiem