sałatki z brukselki fot. Adobe Stock, vaaseenaa

4 pomysły na sałatki z brukselki: tych połączeń na pewno nie znasz

Przyszedł czas na odczarowanie brukselki. To nielubiane w dzieciństwie warzywo jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Sałatki z brukselki możesz podać do obiadu albo przygotować jako osobny posiłek - na kolację lub lunch do pracy czy szkoły. Zobacz, jak przygotować smaczną sałatkę i co dodać do brukselki.
/ 17.10.2022 05:02
sałatki z brukselki fot. Adobe Stock, vaaseenaa

Sałatki z brukselki to smaczna propozycja na zdrowy lunch do pracy i szkoły, a także na pyszną przekąskę w ciągu dnia. Łagodny smak brukselki możesz dowolnie łączyć z innymi warzywami, ale także owocami oraz aromatycznymi sosami.

Spis treści:

  1. Sałatka z brukselki i komosy ryżowej
  2. Sałatka z brukselki na słodko
  3. Sałatka z brukselki i bekonu
  4. Sałatka z brukselki i jarmużu

Sałatka z brukselki i komosy ryżowej

Komosa ryżowa, czyli quinoa, to idealny dodatek do sałatek. Dostarcza wielu witamin i minerałów, a dodatkowo jest źródłem węglowodanów. Możesz ją także łączyć z dowolnymi smakami.

Składniki:

  • 80 g komosy ryżowej,
  • 60 g dyni piżmowej,
  • 2 garści szpinaku,
  • garść dowolnych orzechów,
  • 100 g brukselki,
  • mała cebula,
  • opcjonalnie owoce granatu,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę umyj i okrój na pół. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Warzywa ułóż na blasze i włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
  2. W tym czasie umyj szpinak oraz pokrój cebulę w drobną kostkę. Orzechy posiekaj.
  3. Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  4. Upieczone warzywa przełóż do miski i dodaj ugotowaną komosę, cebulę oraz szpinak. Całość wymieszaj.
  5. Przygotuj sos, mieszając olej, sok z cytryny, sól i pieprz oraz ulubione przyprawy.
  6. Polej sałatkę z brukselki i udekoruj owocami granatu.

sałatki z brukselki i komosy ryżowej
fot. Sałatki z brukselki i komosy ryżowej/Adobe Stock, MeganBetteridge

Sałatka z brukselki na słodko

Jeśli chodzi o sałatki z brukselki, możesz przygotować je także z dodatkiem owoców oraz słodkiego sosu balsamicznego. Takie połączenie sprawdzi się na imprezie oraz rodzinnych spotkaniach - sałatkę postaw na stole w ramach zimnej przekąski i patrz, jak szybko znika.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej brukselki,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 3 garści rukoli,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • sos balsamiczny.

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Na dno miski ułóż umytą, lekko osuszoną rukolę. Dodaj brukselkę oraz żurawinę.
  3. Dopraw sałatkę z brukselki do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Całość polej sosem balsamicznym. 

sałatki z brukselki na słodko
fot. Sałatki z brukselki na słodko/Adobe Stock, Maryna Voronova

Sałatka z brukselki i bekonu

Tę sałatkę z brukselki przygotujesz na patelni. To idealny dodatek do dania głównego, a także szybka, sycąca przekąska, która będzie świetna w roli drugiego śniadania albo szybkiego lunchu.

Składniki:

  • 150 g ugotowanej brukselki,
  • 6-7 plasterków bekonu,
  • średnia cebula,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę (możesz też spróbować zetrzeć ją na tarce), a ugotowaną brukselkę przekrój na połówki.
  2. Plasterki bekonu pokrój na mniejsze kawałki, a następnie ułóż na suchej, rozgrzanej patelni i podsmażaj chwilę na średnim ogniu.
  3. Kiedy z bekonu wytopi się tłuszcz, dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
  4. Dodaj brukselkę, smaż ok. 10 minut, a następnie dodaj miód i przyprawy.
  5. Przełóż sałatkę z brukselki do miski i udekoruj wedle uznania.

sałatki z brukselki i bekonu
fot. Sałatki z brukselki i bekonu/Adobe Stock, Gresei

Sałatka z brukselki i jarmużu

Jarmuż to dość niedoceniana zielenina, tymczasem jest źródłem wielu witamin i minerałów, w tym dobrze przyswajalnego żelaza. W połączeniu z brukselką będzie stanowić doskonałą przekąskę.

Składniki:

  • 2 garści jarmużu,
  • ok. 80 g brukselki,
  • garść migdałów,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oliwy,
  • 2 łyżki grana padano.

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój na połówki i ćwiartki.
  2. Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą, osusz i lekko poszarp lub posiekaj. Przełóż do miski i dodaj brukselkę.
  3. Migdały posiekaj i dodaj do sałatki. Dopraw solą i pieprzem, zalej oliwą i wymieszaj.
  4. Na koniec posyp całość grana padano.

sałatki z brukselki i jarmużu
fot. Sałatki z brukselki i jarmużu/Adobe Stock, Brent Hofacker

Czytaj także:
Czy można jeść brukselkę na surowo?
10 sprawdzonych dań z brukselki