Sałatki z brukselki to smaczna propozycja na zdrowy lunch do pracy i szkoły, a także na pyszną przekąskę w ciągu dnia. Łagodny smak brukselki możesz dowolnie łączyć z innymi warzywami, ale także owocami oraz aromatycznymi sosami.
Spis treści:
- Sałatka z brukselki i komosy ryżowej
- Sałatka z brukselki na słodko
- Sałatka z brukselki i bekonu
- Sałatka z brukselki i jarmużu
Sałatka z brukselki i komosy ryżowej
Komosa ryżowa, czyli quinoa, to idealny dodatek do sałatek. Dostarcza wielu witamin i minerałów, a dodatkowo jest źródłem węglowodanów. Możesz ją także łączyć z dowolnymi smakami.
Składniki:
- 80 g komosy ryżowej,
- 60 g dyni piżmowej,
- 2 garści szpinaku,
- garść dowolnych orzechów,
- 100 g brukselki,
- mała cebula,
- opcjonalnie owoce granatu,
- sól i pieprz,
- olej roślinny,
- łyżeczka soku z cytryny,
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Brukselkę umyj i okrój na pół. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Warzywa ułóż na blasze i włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
- W tym czasie umyj szpinak oraz pokrój cebulę w drobną kostkę. Orzechy posiekaj.
- Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Upieczone warzywa przełóż do miski i dodaj ugotowaną komosę, cebulę oraz szpinak. Całość wymieszaj.
- Przygotuj sos, mieszając olej, sok z cytryny, sól i pieprz oraz ulubione przyprawy.
- Polej sałatkę z brukselki i udekoruj owocami granatu.
fot. Sałatki z brukselki i komosy ryżowej/Adobe Stock, MeganBetteridge
Sałatka z brukselki na słodko
Jeśli chodzi o sałatki z brukselki, możesz przygotować je także z dodatkiem owoców oraz słodkiego sosu balsamicznego. Takie połączenie sprawdzi się na imprezie oraz rodzinnych spotkaniach - sałatkę postaw na stole w ramach zimnej przekąski i patrz, jak szybko znika.
Składniki:
- 200 g ugotowanej brukselki,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 3 garści rukoli,
- sól i pieprz,
- łyżeczka majeranku,
- sos balsamiczny.
Sposób przygotowania:
- Brukselkę ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Na dno miski ułóż umytą, lekko osuszoną rukolę. Dodaj brukselkę oraz żurawinę.
- Dopraw sałatkę z brukselki do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Całość polej sosem balsamicznym.
fot. Sałatki z brukselki na słodko/Adobe Stock, Maryna Voronova
Sałatka z brukselki i bekonu
Tę sałatkę z brukselki przygotujesz na patelni. To idealny dodatek do dania głównego, a także szybka, sycąca przekąska, która będzie świetna w roli drugiego śniadania albo szybkiego lunchu.
Składniki:
- 150 g ugotowanej brukselki,
- 6-7 plasterków bekonu,
- średnia cebula,
- sól i pieprz,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę (możesz też spróbować zetrzeć ją na tarce), a ugotowaną brukselkę przekrój na połówki.
- Plasterki bekonu pokrój na mniejsze kawałki, a następnie ułóż na suchej, rozgrzanej patelni i podsmażaj chwilę na średnim ogniu.
- Kiedy z bekonu wytopi się tłuszcz, dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
- Dodaj brukselkę, smaż ok. 10 minut, a następnie dodaj miód i przyprawy.
- Przełóż sałatkę z brukselki do miski i udekoruj wedle uznania.
fot. Sałatki z brukselki i bekonu/Adobe Stock, Gresei
Sałatka z brukselki i jarmużu
Jarmuż to dość niedoceniana zielenina, tymczasem jest źródłem wielu witamin i minerałów, w tym dobrze przyswajalnego żelaza. W połączeniu z brukselką będzie stanowić doskonałą przekąskę.
Składniki:
- 2 garści jarmużu,
- ok. 80 g brukselki,
- garść migdałów,
- sól i pieprz,
- łyżka oliwy,
- 2 łyżki grana padano.
Sposób przygotowania:
- Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój na połówki i ćwiartki.
- Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą, osusz i lekko poszarp lub posiekaj. Przełóż do miski i dodaj brukselkę.
- Migdały posiekaj i dodaj do sałatki. Dopraw solą i pieprzem, zalej oliwą i wymieszaj.
- Na koniec posyp całość grana padano.
fot. Sałatki z brukselki i jarmużu/Adobe Stock, Brent Hofacker
Czytaj także:
Czy można jeść brukselkę na surowo?
10 sprawdzonych dań z brukselki