Sałatki bez mięsa to pyszny dodatek do dań głównych, ale także idealna samodzielna potrawa. Możesz je podać z aromatycznym dressingiem, sosem jogurtowym albo majonezem. Dobrze smakują także połączenia warzyw i owoców.
Spis treści:
- Sałatka z zupek chińskich bez mięsa
- Sałatka bez mięsa z jogurtem i owocami
- Sałatka z tofu
- Sałatka bez mięsa z jajkiem
Sałatka z zupek chińskich bez mięsa
Choć zupki chińskie same w sobie nie są uważane za zdrowe, ich makaron możesz wykorzystać do przygotowania pysznej, ciekawe w smaku sałatki z zupek chińskich. Możesz ją przygotować w wersji wege lub mięsnej - w tym przypadku będzie to jarska, azjatycka uczta.
Składniki:
- 2 opakowania zupek chińskich,
- 3-4 marchewki,
- mini kolby kukurydzy,
- cebula,
- dowolna zielenina,
- 4-5 ogórków kiszonych,
- czerwona papryka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka sosu teriyaki,
- sól i pieprz,
- słodka mielona papryka,
- szczypta chili (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Makaron z zupek przełóż do dużej miski i zalej wrzątkiem. Możesz dodać dołączone przyprawy, jeśli chcesz.
- Odczekaj, aż makaron napęcznieje i zmięknie.
- W tym czasie pokrój paprykę w paski, cebulę w piórka, a ogórki kiszone w plasterki lub kostkę.
- Zieleninę lekko posiekaj, a marchewki pokrój w słupki. Kolby kukurydzy przekrój na pół i podsmaż na odrobinie oleju lub masła, aby zarumieniły się od wewnętrznej strony.
- Makaron odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj sos sojowy, sos teriyaki oraz przyprawy.
- Wymieszaj i dodaj wszystkie pokrojone warzywa oraz zieleninę.
- Dopraw do smaku.
- Wskazówka: możesz dodać także podsmażone tofu pokrojone w plasterki.
fot. Sałatki bez mięsa/Adobe Stock, jirateep
Sałatka bez mięsa z jogurtem i owocami
W przypadku wegetariańskich sałatek w roli dressingu możesz użyć gęstego jogurtu naturalnego, a w wersji wegańskiej - sojowego lub kokosowego. W tej propozycji pierwsze skrzypce grają orzeźwiające i soczyste owoce, które dodają smaku. To idealna propozycja na sałatki na sylwestra i karnawał.
Składniki:
- dowolna sałata, np. lodowa albo rzymska,
- gruszka,
- garść czerwonych winogron,
- kawałek selera naciowego (ok. 10-12 cm),
- pół ogórka szklarniowego,
- sól i pieprz,
- garść orzechów włoskich,
- jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj i posiekaj. Ogórka i selera pokrój w drobną kostkę i dodaj do sałaty.
- Gruszkę pokrój na plasterki (nie obieraj), a winogrona przekrój na pół.
- Wszystko dodaj do sałatki, dopraw solą i pieprzem, a następnie udekoruj jogurtem naturalnym.
fot. Sałatki bez mięsa z owocami/Adobe Stock, Olga
Sałatki bez mięsa na imprezę: z tofu
Tofu to jedno z najpopularniejszych zamienników mięsa. Zawiera spore ilości białka, a do tego ma neutralny smak, który można dowolnie modyfikować przyprawami.
Składniki:
- kostka wędzonego lub naturalnego tofu,
- miks sałat,
- 2-3 rzodkiewki,
- czerwona cebula,
- garść pomidorków koktajlowych,
- ogórek szklarniowy,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- czerwona mielona papryka,
- łyżeczka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Miks sałat umyj i włóż do miski lub na talerz.
- Pomidorki pokrój na pół, ogórki na ćwiartki, a cebulę w piórka. Rzodkiewkę zetrzyj na mandolinie albo pokrój w cienkie plasterki.
- Wszystkie warzywa dodaj do sałatki.
- Tofu odciśnij lekko z wody, pokrój w kostkę, a następnie dokładnie obtocz w papryce, soli i pieprzu.
- Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażaj przez chwilę, aż całość lekko się zarumieni.
- Następnie dodaj sos sojowy (uważaj, może mocno pryskać), a następnie szybko zamieszaj. Smaż ok. 5-7 minut, zdejmij z ognia i przełóż do miski z pozostałymi składnikami.
- Dopraw całość do smaku i polej odrobiną oliwy.
fot. Sałatki bez mięsa na imprezę/Adobe Stock, grinchh
Sałatka bez mięsa z jajkiem
Sałatki bez mięsa z dodatkiem jajka to świetny pomysł na wegetariańską imprezę oraz niezobowiązujące spotkanie rodzinne. To świeża, wiosenna propozycja, która sprawdzi się zarówno wieczorem, jak i rano, w roli szybkiego śniadania.
Składniki:
- awokado,
- 2 jajka,
- dowolny miks sałat,
- pomidorki koktajlowe,
- sól i kolorowy pieprz,
- dowolny olej,
- łyżka musztardy francuskiej.
Sposób przygotowania:
- Awokado obierz i pokrój w paski. Pomidorki przekrój na pół.
- Jajka ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie.
- Miks sałat umyj i przełóż do miski. Dodaj awokado oraz pomidorki.
- Ugotowane jajka przekrój na pół i dodaj do sałatki.
- Całość dopraw do smaku i udekoruj kilkoma kleksami musztardy.
fot. Sałatki bez mięsa/Adobe Stock, timolina
Czytaj także:
Sałatki na imprezę bez majonezu
Sałatki dietetyczne
Oryginalne sałatki na grilla