Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1-2 łyżeczki czerwonej papryki
- olej słonecznikowy
- sól
- pieprz
Na sos tzatziki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- mały zielony ogórek
- przyprawa tzatziki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szaszłyki bałkańskie z grilla!
- Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Listki pietruszki oderwij od gałązek i również posiekaj.
- Wymieszaj z cebulą, czosnkiem, mięsem mielonym, papryką i solą.
- Masę podziel na 8-10 porcji i uformuj owalne kotleciki.
- Nadziej je na osączone z wody patyczki.
- Grilluj na wysmarowanym olejem i rozgrzanym ruszcie przez 15 minut, raz obracając.
- Zrób sos tzatziki: świeży ogórek umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz na sicie.
- Dodaj do jogurtu i wymieszaj z łyżeczką gotowej przyprawy (lub z czosnkiem i koperkiem).
Zobacz więcej przepisów na dania z grilla:
Polędwiczki grillowane z serem pleśniowym - przepis
Grillowane kotlety - przepis
Grillowany łosoś - przepis
Szaszłyki z karkówki - przepis
Żeberka w miodzie - przepis