Suszone grzyby

Goszczą w naszej kuchni przez cały rok.
/ 16.03.2006 16:57

Dodajemy je do zup, sosów, farszów, nadają im niepowtarzalny smak.

Najwartościowsze są ususzone kapelusze prawdziwków, ale nie do pogardzenia jest również aromatyczna krajanka z grzybów mieszanych.

Jak przechowywać i stosować susz
Wysuszone grzyby powinny być elastyczne, łamać się dopiero przy silnym zginaniu. Ponieważ łatwo wchłaniają wilgoć i zapachy, a szkodzi im też światło i dostęp powietrza, przechowujmy je w słoikach albo blaszanych pudełkach. Grzyby przed przyrządzaniem należy dokładnie umyć (przed suszeniem są jedynie czyszczone), zalać przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy można je kroić i dalej przyrządzać. Wodę po namoczonych grzybach można użyć do zupy lub sosu.
Tagi: święta