Suszone grzyby

Goszczą w naszej kuchni przez cały rok.
/ 16.03.2006 16:57

Dodajemy je do zup, sosów, farszów, nadają im niepowtarzalny smak.

Najwartościowsze są ususzone kapelusze prawdziwków, ale nie do pogardzenia jest również aromatyczna krajanka z grzybów mieszanych.

Jak przechowywać i stosować susz
Wysuszone grzyby powinny być elastyczne, łamać się dopiero przy silnym zginaniu. Ponieważ łatwo wchłaniają wilgoć i zapachy, a szkodzi im też światło i dostęp powietrza, przechowujmy je w słoikach albo blaszanych pudełkach. Grzyby przed przyrządzaniem należy dokładnie umyć (przed suszeniem są jedynie czyszczone), zalać przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy można je kroić i dalej przyrządzać. Wodę po namoczonych grzybach można użyć do zupy lub sosu.
Tagi: święta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/10.10.2006 07:10
zbieraja malo grzybow ,kurki i kurki tak zwane jesienne chyba najwiecej.Nie wiedza co traca ....a grzybow w lasach maja bardzo duzo .......
/05.10.2006 08:18
Mój znajomy był w Szecji a tam lasy a w nich grzyby same smaczniusie :)i do tego nie robaczywki:)- Ale jak ten mój znajomy zaczął suszyć to sie pytali po co on to robi? to znaczy że tego nie róbią?.....
/15.09.2006 21:09
jak mam dużo suszu grzybowego to go mielę maszynką do mięsa zajmują dużo mniej miejsca przechowuję w szczelnych słoiczkach
POKAŻ KOMENTARZE (1)