chrzan wielkanocny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Domowy chrzan wielkanocny - sprawdzony przepis

Chrzan pojawia się na wielkanocnym stole pod różnymi postaciami - jako sos chrzanowy na zimno, na ciepło albo jako składnik dań głównych. Ostry smak łagodnieje po podgrzaniu.
Weronika Kwaśniak / 15.03.2020 16:32
chrzan wielkanocny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Chrzan jest najwartościowszy zaraz po utarciu. Smak i aromat łagodnieje po podgrzaniu lub przelaniu chrzanu wrzątkiem. Nie należy go jednak gotować, bo traci część witamin. Dodatek octu niszczy też witaminę C, lepiej więc zakwaszać chrzan sokiem z cytryny.

Wielkanocne pyszności nie smakowałyby tak samo bez tego dodatku. Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszny chrzan wielkanocny.

Spis treści:

  1. Sos chrzanowy na zimno
  2. Domowy chrzan z jajkiem
  3. Ćwikła staropolska
  4. Sos chrzanowy na ciepło
  5. Zupa chrzanowa
  6. Masło chrzanowe
  7. Właściwości chrzanu

Sos chrzanowy na zimno

Składniki:

  • 1 średni korzeń chrzanu,
  • 25 dag majonezu,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan utrzyj, przelej gorącą wodą, połącz z majonezem i śmietaną.
  2. Przypraw, podawaj do zimnych mięs, galaret i jajek na twardo.

Domowy chrzan z jajkiem

Składniki:

  • korzeń chrzanu (ok. 10 dag),
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet lub sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jajka ugotowane na twardo posiekaj, utrzyj ze śmietaną, połącz z chrzanem.
  3. Przypraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.

Ćwikła staropolska

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • korzeń chrzanu,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
  • pół szklanki octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól,
  • cukier.

ćwikła z chrzanem

fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Buraki oczyść, wyszoruj, upiecz w piekarniku, przestudź, obierz.
  2. Pokrój na cienkie plasterki albo zetrzyj na jarzynowej tarce z dużymi otworami, układaj warstwami w słoiku, przekładając utartym i sparzonym chrzanem, solą i cukrem.
  3. Zalej octem lub sokiem z cytryny wymieszanym z winem, przykryj, zostaw na 2-3 dni w chłodnym miejscu.

Sos chrzanowy na ciepło

Składniki:

  • 1 średni korzeń chrzanu,
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę.
  2. Rozprowadź zimnym wywarem, dodaj starty chrzan.
  3. Zagotuj, połącz ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem, przypraw.

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • korzeń chrzanu ok. 20 dag,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 bułka bez skórki lub ugotowany ziemniak,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 20 dag boczku wędzonego lub bekonu.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan utrzyj, zalej bulionem, gotuj przez 20 minut.
  2. Przetrzyj przez sito, dodaj śmietanę i startą bułkę lub utartego ziemniaka, gotuj kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
  3. Zapraw żółtkiem roztartym z musztardą.
  4. Przypraw do smaku.
  5. Bekon lub boczek pokrój, przesmaż, dodaj do zupy.

Masło chrzanowe

Składniki:

  • 20 dag masła,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka wiórków świeżo startego chrzanu,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksuj z chrzanem na gładką, puszystą masę, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Domieszaj świeże wiórki chrzanu i kminek.
  3. Włóż do miseczek, wyrównaj powierzchnię,
  4. Silnie schłodź w lodówce, podawaj do pieczywa.

Właściwości chrzanu

Wymyślono wiele recept, żeby świątecznego łakomstwa nie przypłacić chorobą. Jednym z wypróbowanych leków jest chrzan. Według tradycji należało zjeść na czczo pokaźną porcję tego święconego specjału, chuchnąć 3 razy do komina i już można było jeść bezkarnie, dużo i tłusto.

Od dawna uważano, że chrzan dobrze wpływa na zdrowie. Dziś wiemy, że dzięki niemu łatwiej się trawi. Ma również właściwości bakterio-, wiruso- i pleśniobójcze. Korzenie i liście chrzanu zawierają więcej witaminy C niż cytryny. Są bogate w witaminy z grupy B, karoten, wapń, potas, fosfor.

Praktyczne gospodynie wiedzą, że masło lub mięso obłożone liśćmi chrzanu zachowuje świeżość nawet w upały. Korzeń włożony do kiszonek utrwala ich jędrność.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 16.03.2006 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej wielkanocnych porad:

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Babka na oleju jest puszysta i aromatyczna. Posyp ją cukrem pudrem lub polej domowym lukrem cytrynowym.
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Smażone jajka faszerowane - przepis na wielkanocne jaja
Smażone jajka faszerowane - przepis na wielkanocne jaja
Nietypowa przekąska na wielkanocny stół!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/26.02.2013 12:50
uwielbiam wieknocny chrzan!
/02.04.2010 18:00
Bardzo dobry