Jaka panierka do ryby fot. Adobe Stock

Jaka panierka do ryby - jak usmażyć rybę w panierce?

Panierkę do ryby możesz przygotować z bułki tartej i mąki, pokruszonych płatków kukurydzianych lub płatków migdałowych. Panierowaną rybę zawsze smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Małgorzata Machnicka / 18.12.2020 11:14
Jaka panierka do ryby fot. Adobe Stock

Jaka panierka od ryby? Najpopularniejsza to ta z bułki tartej, mąki i jajka. Ale do panierowania ryby nadają się również płatki kukurydziane lub owsiane albo pestki dyni lub słonecznika.

Dzięki panierce ryba zyskuje nie tylko tylko wyjątkowy smak, ale staje się również bardziej soczysta i chrupiąca.

Z czego można zrobić panierkę do ryby?

Rybę można panierować nie tylko w mące i bułce tartej. Możesz wykorzystać do tego płatki lub pestki o nieco grubszej strukturze.

Klasyczna

Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę pszenną, do drugiej dodaj rozmącone jajko, a do trzeciej bułkę tartą. Rybę oprósz mąką, następnie zamocz w jajku, a na koniec w bułce tartej i kładź na rozgrzany tłuszcz.

Sezam

Najbardziej pasuje do ryby w stylu azjatyckim. Rybę możesz panierować w samym sezamie albo dodać go odrobinę do bułki tartej.

Płatki migdałów

Dobrze komponują się z rybami o białym mięsie - dorszem, halibutem czy miruną. Rybę możesz panierować w całych płatkach albo delikatnie je pokruszyć.

Pestki dyni lub słonecznika

Ich niewielka ilość sprawia, że ryba zyskuje zupełnie nowy smak. Wybrane pestki dodaj do bułki tartej w proporcjach: 1 porcja płatków na 3 porcje bułki i w tak przygotowanej panierce, obtaczaj rybę (wcześniej oprószoną mąką i zamoczoną w jajku).

Płatki owsiane lub kukurydziane

Można w nich panierować wszystkie rodzaje ryb. Płatki kukurydziane warto nieco bardziej pokruszyć - będą lepiej przylegać do ryby.

panierowana ryba
fot. Adobe Stock

Jak usmażyć rybę w panierce?

By ryba była chrupiąca, a panierka ładnie do niej przylegała, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Jeśli używasz mrożonej ryby, przed usmażeniem musisz ją bardzo dokładnie rozmrozić, a potem osączyć z wody. Inaczej nie tylko będzie „pryskała" położona na gorący tłuszcz, ale nie będzie się jej trzymała żadna panierka.

Obtoczone w panierce kawałki kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz - najlepiej na olej rzepakowy albo masło klarowane. Porcje ryby powinny być w nim zanurzone do połowy. Uwaga! Te z nasionkami czy płatkami, smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, bo bardzo łatwo się przypalają.

Kawałek ryby przewróć na drugą stronę dopiero wtedy, gdy z jednej strony będzie złocisty - nie przewracaj ryby kilkukrotnie, bo nie będzie chrupiąca i wchłonie za dużo tłuszczu.

Usmażoną rybę w panierce zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Więcej porad kulinarnych:

Jak lepić i gotować pierogi, żeby się nie rozklejały? Poradnik
Jak lepić i gotować pierogi, żeby się nie rozklejały? Poradnik
Pękające podczas gotowania pierogi to zmora wielu z nas - w niektórych przypadkach jest to efekt niewłaściwego lepienia, w innych gotowania. Jak lepić i gotować pierogi, aby się nie rozklejały? Pamiętaj, aby nie wrzucać do garnka wielu pierogów naraz. To obniży temperaturę wody.
Jak smażyć krewetki? Sprawdzone porady
Jak smażyć krewetki? Sprawdzone porady
Jak smażyć krewetki? Na patelni rozgrzej oliwę z łyżką masła, dodaj czosnek i wrzuć krewetki. Po usmażeniu podawaj je z ryżem lub makaronem, doprawione pieprzem i natką pietruszki.
Jak długo gotować grzyby? Gotowanie grzybów krok po kroku
Jak długo gotować grzyby? Gotowanie grzybów krok po kroku
Jak długo gotować grzyby? Zwykle wystarczy mniej niż 30 minut, ale należy je wcześniej oczyścić, osuszyć i pozbyć się szkodników. Gotowanie grzybów zależy od ich rozmiarów, zawsze wrzucaj je do zimnej wody.
Jak gotować kuskus? Prosty poradnik
Jak gotować kuskus? Prosty poradnik
Kasza kuskus jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wypłucz ją, zalej gorącą wodą albo bulionem i odstaw na kilka minut.