Jak piec ciasto francuskie fot. Adobe Stock

Jak piec ciasto francuskie?

Ciasto francuskie należy piec krótko, ale w wysokiej temperaturze. Jeśli przygotowujesz niewielkie pierożki nadziewane owocami, piecz je około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Małgorzata Machnicka / 28.01.2021 07:20
Jak piec ciasto francuskie fot. Adobe Stock

Jak piec ciasto francuskie? Sporo zależy od rodzaju przygotowywanej potrawy i nadzienia - im skromniejszy farsz, tym mniej czasu powinno spędzić w piekarniku. Pamiętaj również, że im mniej produktów położysz na wierzch francuskiego ciasta, tym będzie wyższe i lepiej się rozwarstwi podczas pieczenia.

Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, należy je przed użyciem rozmrozić - najlepiej wyjąć je z opakowania i poczekać, aż zrobi się miękkie.

Ile piec ciasto francuskie?

Im bardziej mokry czy wilgotny produkt na cieście lub w cieście, tym mniej ciasto francuskie będzie wyrastać. Jeśli nadziewasz je mięsem pamiętaj, aby nie było ono zbyt tłuste lub nie uwalniało zbyt wielu soków - inaczej na obszarze zetknięcia ciasta i sosu powstanie francuska klucha. Ciasto francuskie z faszerowane mięsem powinno spędzić w piekarniku około 30-40 minut.

Jeśli z ciasta francuskiego przygotowujesz niewielkie, warzywne lub nadziewane owocami pierożki czy paszteciki (przygotuj się, że podczas pieczenia zmienią one kształt) piecz je około 12-15 minut (cały czas kontrolując, czy ciasto zbyt mocno nie ciemnieje na wierzchu).

Jeśli robisz cienkie paluchy bez nadzienia (np. jako słona przekąska do piwa) piecz je tylko 8-10 minut.

ciasto francuskie w jakiej temperaturze
fot. Adobe Stock

W jakiej temperaturze piec ciasto francuskie?

Ciasto francuskie powinno się piec stosunkowo krótko, za to w dość wysokiej temperaturze. Najniższa temperatura dla ciasta francuskiego to 190 stopni Celsjusza, idealna dla większych potraw.

Maksymalna temperatura to 220 stopni Celsjusza - sprawdzi się przy niewielkich pasztecikach i pierożkach.

Więcej porad kulinarnych:
Jaka panierka do ryby jest najlepsza?
Jak zrobić pitę?
Jak zrobić omlet?