Jak piec ciasto francuskie i dlaczego czasem nie chce wyrastać? Wszystko, co musisz wiedzieć o pieczeniu ciasta francuskiego

jak piec ciasto francuskie fot. Adobe Stock, Iryna Melnyk
Jak piec ciasto francuskie i jak długo to robić, aby było kruche i chrupiące? Najważniejszą zasadą jest to, aby ciasto francuskie piec krótko, ale w wysokiej temperaturze. W zależności od tego, co chcesz zrobić, będzie to od 12 do 15 minut. Wiele zależy od tego, jakiego używasz farszu - te "mokre" będą wymagać dłuższego pieczenia.
Małgorzata Machnicka / 10.01.2024 16:13
jak piec ciasto francuskie fot. Adobe Stock, Iryna Melnyk

Jak piec ciasto francuskie? Sporo zależy od rodzaju przygotowywanej potrawy i nadzienia - im skromniejszy farsz, tym mniej czasu powinno spędzić w piekarniku. Pamiętaj również, że im mniej produktów położysz na wierzch francuskiego ciasta, tym będzie wyższe i lepiej się rozwarstwi podczas pieczenia.

Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, należy je przed użyciem rozmrozić - najlepiej wyjąć je z opakowania i poczekać, aż zrobi się miękkie. Trwa to zazwyczaj 10-15 minut. Tak samo piecze się ciasto własnoręcznie robione, jak i kupione.

Spis treści:

  1. Ile piec ciasto francuskie?
  2. W jakiej temperaturze piec ciasto francuskie?
  3. Dlaczego ciasto francuskie nie wyrasta?

Ile piec ciasto francuskie?

Im bardziej mokry czy wilgotny produkt na cieście lub w cieście, tym mniej i dłużej ciasto francuskie będzie wyrastać. Jeśli nadziewasz je mięsem, pamiętaj, aby nie było ono zbyt tłuste lub nie uwalniało zbyt wielu soków - inaczej na obszarze zetknięcia ciasta i sosu powstanie tzw. francuska klucha. Ten fragment będzie po prostu surowy. Ciasto francuskie z faszerowane mięsem powinno spędzić w piekarniku nawet 30-40 minut.

Jeśli z ciasta francuskiego przygotowujesz niewielkie, warzywne lub nadziewane owocami pierożki czy paszteciki (przygotuj się, że podczas pieczenia zmienią one kształt) piecz je około 12-15 minut (cały czas kontrolując, czy ciasto zbyt mocno nie ciemnieje na wierzchu).

Jeśli robisz przekąski z ciasta francuskiego, np. cienkie paluchy bez nadzienia (np. jako słoną przekąskę do piwa) albo rogaliki z kostkami czekolady, wystarczy dużo mniej czasu - takie rzeczy piecz tylko 8-10 minut.

w jakiej temperaturze piec ciasto francuskie

fot. Jak piec ciasto francuskie/Adobe Stock, Natallia

Jak piec ciasto francuskie: w ilu stopniach?

Ciasto francuskie powinno się piec stosunkowo krótko, za to w dość wysokiej temperaturze. Najniższa temperatura dla ciasta francuskiego to 190-200 stopni - będzie ona idealna dla większych potraw. Maksymalna temperatura to zaś 220 stopni - sprawdzi się przy niewielkich pasztecikach i pierożkach.

Informacje na temat temperatury zawsze powinny być podane w przepisie. Jeśli zaś przygotowujesz coś samodzielnie i tworzysz przepis od podstaw, musisz na bieżąco kontrolować, czy potrawa jest już odpowiednio zarumieniona i czy po przekrojeniu fragmenty ciasta nie są surowe.

Dlaczego ciasto francuskie nie wyrasta?

Powody, dla których ciasto francuskie nie wyrasta, mogą być różne. Najczęściej jest to jednak zbyt niska temperatura pieczenia (np. kiedy z automatu ustawisz najpopularniejsze 180) albo za duża ilość farszu użyta do jednego pierożka, rogalika etc.

Jeśli robisz ciasto francuskie samodzielnie, być może na etapie przygotowywania coś poszło nie tak. Ciasto francuskie jest bardzo wymagające, dlatego większość decyduje się na zakup gotowych wersji z marketów.

dlaczego ciasto francuskie nie wyrasta

fot. Jak piec ciasto francuskie/Adobe Stock, Ideenkoch

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.01.2021.

Zobacz, co możesz zrobić z ciasta francuskiego:

Jak upiec maślane ciasteczka? Tradycyjne, z lawendą lub orzechowe
Jak upiec maślane ciasteczka? Tradycyjne, z lawendą lub orzechowe
To kilka prostych przepisów, które sprawią, że w prosty i szybki sposób uzupełnisz puszki domowymi wypiekami.
Świat rogalików
Świat rogalików
Rogaliki lubi prawie każdy. Ludzie zajadają się nimi na całym świecie. Jeden lubi rogalika z makiem, inny z nadzieniem, a jeszcze inny po francusku. Rogalików jest tak dużo, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Jak lepić i gotować pierogi, żeby się nie rozklejały? Poradnik
Jak lepić i gotować pierogi, żeby się nie rozklejały? Poradnik
Pękające podczas gotowania pierogi to zmora wielu z nas - w niektórych przypadkach jest to efekt niewłaściwego lepienia, w innych gotowania. Jak lepić i gotować pierogi, aby się nie rozklejały? Pamiętaj, aby nie wrzucać do garnka wielu pierogów naraz. To obniży temperaturę wody.
Jak upiec domowy chleb?
Jak upiec domowy chleb?
Pieczenie chleba kojarzy się albo z pracochłonnymi przygotowaniami, albo z koniecznością posiadania specjalnego urządzenia. Ale jest taki sposób, który wymaga tylko 15 minut przygotowań i odrobinę cierpliwości później, a chleb wychodzi przepyszny!
Szybka i tania przekąska na imprezę na 4 sposoby: wykorzystaj ciasto francuskie, pieczywo i to, co akurat masz w domu
Szybka i tania przekąska na imprezę na 4 sposoby: wykorzystaj ciasto francuskie, pieczywo i to, co akurat masz w domu
Tania przekąska na imprezę, która będzie smaczna i świetnie sprawdzi się bez względu na okazję? Tak, to możliwe! Wystarczy sięgnąć po świeże lub mrożone warzywa, które na pewno masz w domu, ciasto francuskie oraz kawałki chrupiącego pieczywa. W ten sposób możesz przygotować pyszne kanapeczki albo pieczone zawijańce.
Pyszna choinka z ciasta francuskiego: to naprawdę łatwe!
Pyszna choinka z ciasta francuskiego: to naprawdę łatwe!
Choinka z ciasta francuskiego może mieć wiele postaci. Możesz przygotować ją na słodko, z kremem czekoladowym, orzechowym, kajmakiem albo powidłami, ale także na słono - z nadzieniem szpinakowo-serowym. W tym przepisie znajdziesz pomysł na słodką choinkę, ale możesz dowolnie modyfikować jej smak.
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego będą gotowe dosłownie w pół godziny. Nie wymagają smażenia - wystarczy je upiec w piekarniku.
Ciastka z ciasta francuskiego i cynamonu. Szybkie i pyszne!
Ciastka z ciasta francuskiego i cynamonu. Szybkie i pyszne!
Ciastka z ciasta francuskiego to najszybszy sposób na szybką przekąskę. Dodaj do nich masę z masła, cukru i cynamonu.
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem to pomysł na błyskawiczny, ale efektowny deser. Jeśli masz ochotę, dodaj również pokrojone owoce.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem - prosty przepis
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem - prosty przepis
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli masz ochotę, dodaj do nich także pokrojoną szynkę.
Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis na prostą przekąskę
Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis na prostą przekąskę
Ciasto francuskie ze szpinakiem możesz serwować na zimno lub na ciepło. Jako dodatek proponujemy ser feta lub pleśniowy, dobrze sprawdzi się też parmezan.
Napoleonka - tradycyjny przepis na bazie ciasta francuskiego
Napoleonka - tradycyjny przepis na bazie ciasta francuskiego
Napoleonka to ciasto z dwóch blatów ciasta francuskiego i pysznego, budyniowego kremu. Jego przygotowanie zajmie ci nieco ponad godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA