Jak suszyć śliwki fot. Adobe Stock

Jak suszyć śliwki? 3 sposoby na suszenie śliwek w domu

Śliwki można suszyć w piekarniku, suszarce elektrycznej lub na słońcu. Warto to robić tuż po sezonie - suszone owoce to skarbnica witamin i minerałów oraz jedna z najzdrowszych metod przechowywania żywności.
Małgorzata Machnicka / 20.08.2020 10:43
Jak suszyć śliwki fot. Adobe Stock

Suszenie śliwek jest czasochłonne, ale warte poświęconych godzin. Dlaczego warto to robić? Suszone śliwki są cenniejsze pod względem składników odżywczych od tych świeżych. Zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A oraz siedmiokrotnie więcej błonnika. Są wyjątkowo bogate w żelazo i fosfor.

Znane są także ze swoich właściwości przeczyszczających, przydatne szczególnie osobom z zaparciami. Regularne spożywanie 3 suszonych śliwek dziennie, wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Jednak uwaga - śliwki suszone są 3 razy bardziej kaloryczne niż świeże, w 100 g zawierają 360 kcal. 

Dobrze ususzone śliwki powinny być mięsiste i mieć lśniącą, niemal czarną skórkę. Warto je dodawać do śniadaniowego muesli, sosów do mięs i świątecznej kapusty.

3 sposoby na suszenie śliwek

Do suszenia wybieraj dojrzałe śliwki węgierki, na których widać marszczącą się skórkę. Owoce nie powinny mieć żadnych uszkodzeń i przebarwień. Przed suszeniem, zanurz je na chwilę we wrzątku, dzięki czemu ich skórka będzie delikatniejsza.

Suszenie śliwek w piekarniku

Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i rozłóż na kratce w piekarniku. Susz w 60 stopniach przez 24 godziny. Wykorzystaj termoobieg, jeśli masz taką możliwość. Następnie przełóż owoce w suche, przewiewne miejsce i zostaw tak na kolejne 24 godziny.

Suszenie śliwek w suszarce

Śliwki można również suszyć w suszarce elektrycznej. Należy przygotować je dokładnie tak samo, jak do suszenia w piekarniku. 

Połówki śliwek bez pestek ułóż równo na tacce suszarki. Susz je w dwóch etapach - po 8 godzin, z jednodniowym odstępem. 

Suszenie śliwek w słońcu

To najbardziej ekologiczny sposób suszenia śliwek, ale ma jedną wadę - niebo musi być idealnie słoneczne, bezchmurne. Możesz rozłożyć śliwki na ściereczce lub kocu albo nawlec na nitkę tak jak grzyby. Cały proces zajmie około 5-6 dni.

sposoby suszenia śliwek
fot. Adobe Stock

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki zawsze przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w szklanym, szczelnie zamykanym pojemniku. Od momentu ususzenia, można je trzymać w kuchennej szafce nawet do roku.

Więcej porad kulinarnych:

Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Wino z wiśni zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Jak zrobić popcorn w garnku w 3 smakach - karmelowy, solony, z parmezanem
Jak zrobić popcorn w garnku w 3 smakach - karmelowy, solony, z parmezanem
Domowy popcorn w garnku wymaga oleju i ziaren kukurydzy. Na ok. 100 g ziaren potrzeba wysokiego garnka ok. 5l i pokrywki. Miej pod ręką sól, a jeśli chcesz eksperymentować ze smakiem przeczytaj, jak zrobić popcorn karmelowy lub z parmezanem.
Jak zrobić kompot ze śliwek? Gotuj węgierki lub renklody w wodzie.
Jak zrobić kompot ze śliwek? Gotuj węgierki lub renklody w wodzie.
Kompot ze śliwek doskonale gasi pragnienie w letnie dni. Jest świetną alternatywą dla słodzonych napojów gazowanych.