Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Podpowiadamy, kiedy do przechowywania sałatki użyć zamrażalnika, a kiedy lodówki

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową fot. Adobe Stock, Alena Yakusheva
Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Gotowej sałatki jarzynowej lepiej nie mrozić. Choć nie stanie się trująca, to straci wiele smaku, a niektóre jej składniki utracą swoją konsystencję. Rozmrożona sałatka jarzynowa nie będzie ani dobrze wyglądać, ani smakować. Mrozić natomiast można „bazę” do sałatki, czyli gotowane i pokrojone warzywa i jabłko.
Ewa Cwil / 26.12.2023 05:06
Czy można zamrozić sałatkę jarzynową fot. Adobe Stock, Alena Yakusheva

Bardzo często po zrobieniu jarzynowej sałatki na świąteczny strój okazuje się, że jest jej bardzo dużo, albo że nie została w całości zjedzona. Wtedy rodzi się pytanie: czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Niestety, gotowej mrozić się nie powinno. Nawet nie warto tego robić.

Spis treści:

  1. Czy można zamrozić sałatkę jarzynową z majonezem?
  2. Czy można mrozić sałatkę jarzynową bez majonezu?
  3. Jak przechowywać sałatkę jarzynową?

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową z majonezem?

Nie, lepiej nie mrozić sałatki jarzynowej z majonezem. Gdy do pokrojonych warzyw dodasz jajka, ogórki kiszone, cebulę i majonez, taka mieszanka nie nadaje się do mrożenia. Wymienione tu warzywa po rozmrożeniu stracą jędrność, a majonez się rozwarstwi. Nie ma znaczenia, czy będzie to majonez domowy, czy ze sklepu.

Natomiast jeśli chodzi o jajka, to ugotowane białko całkiem nieźle zniesie zamrożenie i rozmrażanie, ale żółto stanie się kleiste. Wszystko to sprawi, że rozmrożona sałatka nie będzie już taka, jak być powinna.

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową z majonezemfot. Czy można zamrozić sałatkę jarzynową z majonezem/ Adobe Stock, Nitr

Czy można mrozić sałatkę jarzynową bez majonezu?

Zamrożenie gotowej sałatki, do której nie dodało się jeszcze majonezu, też nie jest idealnym rozwiązaniem. Jak wspomnieliśmy, źle tę procedurę zniosą jaja, ogórki kiszone i cebula, co sprawi, że nawet wymieszanie jej ze świeżym majonezem jej nie uratuje.

Mrozić natomiast można pokrojone w kostkę gotowane warzywa (marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, ale też groszek i  kukurydzę) oraz jabłko. Zatem taką „bazę” sałatki można zamrozić i wykorzystać później – najlepiej w ciągu 2-3 tygodni.

Jak przechowywać sałatkę jarzynową?

Gotową sałatkę jarzynową można przechowywać w lodówce do 2 dni. Najlepiej, aby temperatura w niej nie przekraczała 5 stopni. Najmniej trwałym składnikiem sałatki jest majonez, który przy dostępie powietrza i światła zmienia kolor i traci świeżość. Dlatego przed wstawieniem do lodówki sałatkę najlepiej jest przykryć folią spożywczą lub aluminiową z jak najmniejszą ilością powietrza między nią a powierzchnią potrawy.

Jeśli istnieje ryzyko, że sałaki będzie na tyle dużo, że trzeba będzie część jej przechować, należy pilnować, aby do jej mieszania i nakładania używać czystej łyżki (nie można w międzyczasie jej oblizywać!). W przeciwnym razie do sałatki wprowadzone zostaną bakterie, które nawet w lodówce mogą zacząć się namnażać i przyspieszyć psucie się sałatki.

Czytaj także:
Jak długo można mrozić żywność?
Czy można zamrozić szarlotkę, sernik albo ciasto z kremem?
Czy można mrozić cukinię?

Redakcja poleca

REKLAMA