Pappardelle z borowikami fot. Fotolia/ONS/Kolaż Polki.pl

Pappardelle z borowikami

„Moja rodzina uwielbia makarony. Robię do nich pasty borowikowe, bo zawsze mamy zapas mrożonych grzybów”, zdradza dziennikarka
/ 19.09.2013 09:56
Pappardelle z borowikami fot. Fotolia/ONS/Kolaż Polki.pl

Składniki:

  • 25 dag makaronu pappardelle
  • 40 dag borowików
  • 5 dag masła
  • 1–2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • ew. 150 ml śmietanki 18%

Sposób wykonania:


  1. Makaron ugotuj al dente (na półtwardo) w osolonym wrzątku.
  2. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osusz, a następnie pokrój w plasterki. Na wysokiej patelni rozgrzej masło. Wrzuć przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulkę. Po chwili dodaj grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość podduś do momentu, gdy grzyby będą miękkie.
  3. Na patelnię z grzybami przełóż odcedzony makaron. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek lub, jeśli wolisz, śmietankę. Nie zdejmując z ognia, wymieszaj makaron z grzybami i posiekaną natką pietruszki. Przełóż na talerze. Przed podaniem posyp startym parmezanem. Serwuj z lampką czerwonego wina.