Monika Mrozowska fot. AKPA

Monika Mrozowska poleca: Owsianka a la creme brulee

Przepis pochodzi z nowej książki aktorki i jej męża „Przemytnicy na wakacjach”, która ukaże się na przełomie października i listopada!
/ 26.09.2011 07:45
Monika Mrozowska fot. AKPA
Składniki:
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- pół laski wanilii
- łyżka cukru trzcinowego

Do dekoracji:

- mleko kokosowe
- kardamon w proszku

Sposób wykonania:
1. Płatki zmiel w młynku do kawy. Przesyp do garnka, dodaj wodę, mleko kokosowe i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gotuj przez około 7 minut, potem wyjmij laskę wanilii, wyskrob z niej nasionka i dodaj je razem z cukrem do owsianki. Gotuj jeszcze chwilę, po czym przełóż do wysmarowanych masłem i posypanych cukrem foremek. Wstaw do lodówki na godzinę.

2. Przed podaniem owsiankę włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Serwuj polane mlekiem kokosowym i posypane kardamonem.

Kulinarne inspiracje - forum >>