Ebbelwoi produkuje się z kwaśnych jabłek, stąd jego kwaskowy posmak.

Jak zrobić kwaszone jabłka?

Jesteś ciekawy jak smakuje kwaszone jabłko? I z czym można je jeść? Oto sposób na ten starodawny i wyjątkowy smak…
/ 15.10.2010 12:25
Ebbelwoi produkuje się z kwaśnych jabłek, stąd jego kwaskowy posmak.

Kwaszone jabłko zostało wymyślone po to, aby móc zachować jesienne zbiory owoców – bądź co bądź świeże jabłka, nawet jeśli odpowiednio przechowywane, łatwiej się psuły niż owocowe konserwy. Wymyślono więc, że…

…wystarczy np. 2 kg jabłek, 2 dag soli, 2 dag cukru, 4 szklanki wody, 4-5 ząbków czosnku, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni (jeśli nie ma, można pominąć), listki laurowe, kilka gałązek estragonu (lub wersja suszona) oraz pół łyżki mąki żytniej.

Do kiszenia jabłek potrzebne będą wielkie słoje i małe owoce (w ostateczności można jabłka pokroić na cząstki, choć efekt już nie ten). Do kiszenia najlepiej nadają się antonówki (ze względu na smak).

Jabłka dokładnie myjemy i układamy w wyprażonych, suchych słojach. Mąkę żytnią rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej, ale przegotowanej wody, a następnie mieszamy z wodą gorącą, zagotowaną wcześniej z solą, cukrem i listkiem laurowym. Jabłka przekładamy w słojach liśćmi porzeczki lub wiśni oraz estragonem. Zalewamy całość przygotowanym płynem i zakręcamy słój.

Trzymamy w temp. pokojowej przez 10 dni, a po zakwaszeniu przenosimy w chłodne, ciemne miejsce.

Jabłka można kwasić też w kamiennych naczyniach – na bieżąco można je potem wyjmować.

Zobacz także: Pieczone jabłka z żurawiną

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/29.07.2018 17:43
Co to są te dagi? Dag cukru, dag soli? Bo jeśli chodzi o jednostki wagi, to w Polsce dekagram ma skrót dkg...
/06.04.2013 13:37
ja terz niewiem jaka to rónica
/06.04.2013 13:36
a no wanie tqak sie zastanawiaem czy jabuka mona kisi z solá
POKAŻ KOMENTARZE (1)