Cukinia na rzymskim targu

Jak zrobić chipsy warzywne

Jest sobotni wieczór, za chwilę zacznie się świetny film, tylko… wszystkim domownikom znudził się już domowy popcorn. Dlaczego więc nie zrobić warzywnych chipsów? Do przegryzania przed telewizorem są idealne!
/ 04.07.2010 22:47
Cukinia na rzymskim targu

W wysokim rondlu podgrzewamy olej (np. rzepakowy). Obierakiem do warzyw obieramy cienkie płaty – cukini, buraka ćwikłowego, ziemniaka, bakłażana czy białej rzodkwi. Gdy olej jest gorący (ale nie może dymić) wkładamy warzywne płatki. Tylko nie za dużo naraz, bo schłodzą olej i nie wyjdą chrupkie.

Po 20-30 sekundach są gotowe – złote i chrupiące. Wyciągamy je łyżką cedzakową, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy solą i podajemy np. w papierowych tutkach, albo na talerzu. Żeby zachowały chrupkość nie serwujmy ich za dużo naraz, chyba że mamy ogromne talerze. Nie powinny też leżeć jeden na drugim – bo zrobią się miękkie.

Polecamy: Nadziewane bakłażany

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)