Jarmuż to świetny dodatek do mięs.

Jak podawać rostbef?

To jeden z najbardziej tradycyjnych, sięgających jeszcze szesnastego wieku sposobów podawania potraw. Mięso kładzione na kromkach chleba. Ale zacznijmy od początku.
/ 29.09.2010 09:55
Jarmuż to świetny dodatek do mięs.

Kładzenie pieczonego lub duszonego mięsa na grzankach z chleba, najlepiej jeszcze suto polanych masłem, sięga bardzo dawnych czasów. Tak m.in. nakazywała podawać kurczaka z migdałami Anna Jagiellonka. Ta tradycja była kontynuowana również w ziemiańskich, przedwojennych posiadłościach. Oto sposób na wykwintne podanie rostbefu.

Kroimy 4 kromki chleba, okrajamy je ze skórki i układamy na podłużnym półmisku. Między kromki kładziemy szparagi polane masłem (mogą być ze słoika). Na kromki nakładamy gotowany, osolony groszek. Półmisek trzymamy w cieple, a gdy nasz befsztyk jest już gotowy, kładziemy go na groszek, a następnie końce półmiska ozdabiamy małymi główkami sałaty, polanymi wcześniej przygotowanym dressingiem. Na koniec na befsztyk kładziemy jajka sadzone. Pamiętajmy, żeby poszczególne składowe przygotować sobie odpowiednio wcześniej (dressing, sadzone jaja) – bo rostbef na talerzu musi być gorący.

Polecamy: Jak podawać potrawy na talerzu?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)