Jak oddzielić białko od żółtka

To jedna z pierwszych kulinarnych czynności, jakich uczymy się jako dzieci. Jednak zamiast przelewać żółtka ze skorupki do skorupki, można poradzić sobie z zadaniem trochę szybciej.
/ 02.07.2010 19:34

Krok 1

Na początek dobrze jest sprawdzić czy jajko jest świeże – wkładamy je do przezroczystego pojemnika z wodą. Jeśli opada na dno – to znaczy, że możemy je zjeść.

Krok 2

Rozbijamy skorupkę jajka o ostry kant i zdejmujemy jej połowę, w drugiej zaś zostawiamy jajko. Nad miską wylewamy jajko na rękę – żółtko pozostanie na palcach, stanowiących naturalne sitko, zaś białko spłynie do naczynia.

Krok 3

Żółtko przekładamy do osobnego naczynia, tak żeby ześlizgnęło się nam z dłoni. Zachowa swój naturalny kształt.

Zobacz także: Galeria jaj

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/25.02.2012 21:04
Bardzo ważne jest umycie jajka! Pałeczki salmonelli znajdują się właśnie na skorupce!
/25.02.2012 11:17
to az smieszne że szukam w internecie jak oddzielić bialo od zóltka haha
/30.06.2011 12:37
Tak to dobre ale trzeba do tego mieć względnie czystą dłoń ja preferuje metodę z przelewaniem w skorupkach ;p