Jak gotować jajka?

Kilka cennych rad dotyczących gotowania jajek...

Kilka cennych rad dotyczących gotowania jajek:

Jak gotować jajka?

  • Jajka na miękko gotuj 2-4 minuty. Po 2 minutach białko będzie lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne. Po 4 minutach natomiast białko zetnie się, ale pozostanie miękkie przy samym żółtku.
  • Jajka na półtwardo gotuje się 5 minut.
  • Jajka na twardo gotuje się 10 minut. Czas gotowania jajek zależy także od ich wielkości.
  • Jaja przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmij je z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Nawet gdy skorupka pęknie w czasie gotowania, z jajka nie wypłynie białko.
  • Jeżeli w czasie gotowania jajek, nawet mimo dodania do wrzątku szczypty soli, pęknie skorupka, wlewamy do rondelka trochę octu, a białko wówczas nie wypłynie ze skorupki
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)