Jak ekologicznie wyczyścić piekarnik?

Upiekłaś sernik, który ma lekki zapach czosnku? Prawdopodobnie masz brudny piekarnik. Pieczone resztki poprzednich potraw mogą ci nieźle popsuć szyki i zepsuć smak przygotowywanych potraw.
/ 05.11.2010 09:38
Soda oczyszczona jest doskonałym sposobem na pozbycie się zaschniętych resztek jedzenia z Twojego piekarnika.
  • Wysyp sodę na płytę chłodnego piekarnika. Dno posyp grubą warstwą.
  • Spryskaj teraz całość wodą z rozpuszczoną w niej sodą oczyszczoną – w ten sposób rozpuścisz ewentualne resztki zapieczonego jedzenia.
  • Co kilka godzin spryskuj piekarnik, aby utrzymać wilgoć. 
  • Jeśli zaczynasz rano, to wieczorem możesz już wyskrobać sodę oczyszczoną z wewnątrz.
  • Starannie wytrzyj piekarnik wilgotną ścierką, tak aby usunąć resztki sody.
  • Nawet jeśli nie udało ci się usunąć wszystkich przypieczonych resztek jedzenia, jednego możesz być pewna. Twoja następna, pieczona potrawa będzie pachniała tylko tym, co się w niej znajduje. Żadne obce zapachy, np. poprzednich pieczeni, ciast etc. nie zepsują ci smaku.

Polecamy : Jak dobrze zorganizować sprzątanie w kuchni ?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)