Hamburger z próbówki

5 sierpnia w Londynie odbył się pokaz wraz z degustacją pierwszego hamburgerowego kotleta wyhodowanego w laboratorium. Choć brakowało mu soczystości, to jednak ogólne opinie były bardzo pozytywne. Czy tak właśnie będzie wyglądała żywność w przyszłości?
/ 09.08.2013 11:17

5 sierpnia w Londynie odbył się pokaz wraz z degustacją pierwszego hamburgerowego kotleta wyhodowanego w laboratorium. Choć brakowało mu soczystości, to jednak ogólne opinie były bardzo pozytywne. Czy tak właśnie będzie wyglądała żywność w przyszłości?

Hamburger z in vitro został stworzony w holenderskim laboratorium pod kierunkiem Marka Posta, eksperta w dziedzinie biologii naczyniowej z University of Maastricht. Naukowiec wykorzystał krowie komórki macierzyste, z których wyhodował około 20 tys. mikroskopijnych pasków tkanki mięśniowej, a następnie przyrządził z nich hamburgera.

Burger z próbówki

Burger z próbówki

Eksperyment ten był dość kosztowny, bowiem stworzenie pojedynczego burgera kosztowało 250 tys. euro, jednak twórcy hamburgera zapewniają, że to dopiero początek i w przyszłości mięso otrzymywane w ten sposób będzie tańsze, a przede wszystkim bardziej humanitarne. No cóż, może doczekamy się czasów, gdzie na opakowaniu mięsa (i nie tylko) będzie widniał napis "in vitro".

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)