Botwina

Boćwina, botwina czy botwinka?

Boćwina, botwina, botwinka - brzmią podobnie, ale znaczą co innego. Warto poznać różnice między nimi, aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień.
/ 16.04.2012 13:03
Botwina

Boćwina

Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Od buraka ćwikłowego odróżniają ją duże liście, które są grube, soczyste i intensywne w smaku. Istnieją dwie odmiany boćwiny: liściasta i łodygowa. W przypadku liściastej, liście są duże, pomarszczone i na krótkich łodygach, przygotowuje się je podobnie jak szpinak. Natomiast w łodygowej odmianie, liście są mniejsze, ale na długich łodygach, a sposób przygotowania jest podobny jak do gotowania szparagów. Boćwinę zjadamy w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Doskonale nadają się do sałatek, zup i chłodników.

Botwina

Są to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Zawierają wiele składników odżywczych i są cennym źródłem błonnika, przez co usprawniają i regulują pracę jelit. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i oczyszczają organizm. Dodaje się je do zup, sałatek, duszonych potraw.

Botwinka

Z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się smaczną zupę - botwinkę. Dodając do bulionu botwinę, marchewkę, ewentualnie ziemniaki, na końcu zaprawiając śmietaną, otrzymamy smaczną, charakterystyczną dla wiosennej pory, zupę. Botwinka może też być nazwą wymienną dla botwiny - czyli samych liści buraka ćwikłowego.

Zobacz także: Uprawa buraka ćwikłowego