Francuska "jajecznica" bez jaj - danie wegańskie

Dieta wegańska jest jedną z bardziej rygorystycznych diet. Przedstawiamy przepis na nietypową jajecznicę, którą bez obaw może zjeść każdy weganin.

Jajecznica

Francuska "jajecznica" bez jaj

Składniki

  • 400-500 g twardego lub bardzo twardego, pokruszonego tofu
  • 100 g pokruszonego, wegańskiego sera typu cheddar,
  • 100 g innego łagodnego, półmiękkiego sera lub łagodnego sera topionego
  • 3 posiekane pędy zielonej cebulki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka sosu tamari lub innego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżki rafinowanego oleju kokosowego
  • 1 szklanka pokrojonych w plastry grzybów
  • 2 szklanki świeżych liści szpinaku

Zobacz także: Śniadanie - dlaczego warto je jeść?

Przygotowanie

W dużej misce połącz ser tofu, ser, cebulę, czosnek, płatki drożdżowe, sos tamari lub inny sos sojowy, kurkumę, sól i pieprz. Odstaw mieszankę na bok. Dużą patelnię teflonową postaw na średnim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Na tłuszcz wrzuć grzyby i smaż je, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie, przez ok 1½ minuty. Dorzuć szpinak, jeśli to konieczne, to po garści na raz i smaż, aż liście zmiękną, przez ok. 1 minutę. Dodaj tofu z dodatkami i smaż całość, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty lub tak długo, aż "jajecznica" wyparuje cały płyn i będzie gorąca. Podawaj natychmiast.

Zobacz także: Cappuccino do śniadania

Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)