Szaszłyki to potrawa wywodząca się z rejonów Krymu, która początkowo była utożsamiana z kawałkami jagnięciny opiekanej nad ogniem. Marynowane mięso, owoce i warzywa idealnie komponują się jako całość. Szaszłyki z kurczaka, opiekane w piekarniku lub warzywne sprawdzą się na wspólnym grillowaniu.
Spis treści
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 papryki
- duża cebula
- 2 średnie pomidory
- ¼ szklanki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka sosu sojowego
- olej
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka pokrój w kawałki.
- W misce wymieszaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sojowy.
- Włóż kurczaka do marynaty i przełóż do lodówki na 2 godziny.
- Pokrój cebulę, paprykę i pomidory na niewielkie kawałki.
- Kurczaka i warzywa nadziej na patyczki do szaszłyków. Piecz na grillu przez 10 minut pod przykryciem.
- Tak przygotowane możesz podawać z ćwiartkami cytryny i dowolnym sosem.
fot. Adobe Stock
Szaszłyki z piekarnika
Składniki:
- 5 łyżek ketchupu
- ¼ szklanki białego lub brązowego cukru
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ½ szklanki soku z ananasa
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 cm startego imbiru
- garść pokrojonego w grubą kostkę ananasa
- 2 papryki
- duża czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj marynatę – mieszamy ketchup, cukier, sos sojowy, sok z ananasa, oliwę z oliwek, czosnek i imbir.
- Dosyp sól i pieprz.
- Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka zamarynuj i przełóż do lodówki na 3 godziny.
- Nadziej kurczaka, ananasa i paprykę na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków.
- Wyłóż na blachę do pieczenia folią aluminiową i ułóż szaszłyki. Posmaruj oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
- Piecz całość przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Warzywne z grilla
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 opakowania tofu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- średnia cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki oregano
- łyżka papryki słodkiej w proszku
- cytryna
Przygotowanie
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
- Cukinię, tofu, pomidory i cebulę pokrój na kawałki i skrop oliwą z oliwek.
- Dopraw oregano i papryką słodką w proszku.
- Po uprzednim wymieszaniu, nakłuj warzywa na patyczki do szaszłyków i grilluj przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
- Szaszłyki serwuj z ćwiartkami cytryn i ulubionym sosem.
Zobacz też:
Pieczona karkówka idealna na obiad Doskonałe pieczone ziemniaki jako dodatek do dań
Jak zrobić warzywny szaszłyk z grilla? Sprawdzone przepisy!
Grillowanie to łatwy sposób na smaczne i aromatyczne potrawy, którymi można się delektować na świeżym powietrzu.
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem sosu tzatziki!
Grillowany rabarbar - przepis składniki i przygotowanie
Owocowy przysmak!
Grillowane szaszłyki z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne danie z grilla!
Wielkanocne szaszłyki z jajkami - przepis składniki i przygotowanie
Z szynką, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi - efektowne i nietypowe danie na Wielkanoc!
Szaszłyki drobiowe - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej podawać je z ryżem lub kaszką kuskus!
Placki szpinakowe z szaszłykami - przepis składniki i przygotowanie
Placki ze szpinaku świetnie posłużą również jako samodzielna przekąska!
Szaszłyki z karkówki - przepis składniki i przygotowanie
Sezon grillowy trwa w najlepsze!
Patisonowe szaszłyki z grilla
Nie zapomnisz ich smaku!
Kebabczeta - przepis na szaszłyki z grilla
Kebabczeta to pyszne danie z grilla. Wykorzystaj zmieloną wieprzowinę i przygotuj zaskakujące w smaku danie kuchni orientalnej!
Szaszłyki z kiełbaskami
Szaszłyki z kiełbaskami zaskoczą każdego! Spróbuj!
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grilla - przepis
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych są niezłym pomyslem na obiad na świeżym powietrzu.
Szaszyki sataye z kurczaka - przepis
Kuchnia tajska oraz jej specjały sprawdzajaą się nie tylko podczas obiadu w restauracji. Spróbuj sataye z kurczaka prosto z grilla!
Szaszłyki wieprzowe z warzywami - przepis
Warzywa i wieprzowina jako danie z grilla to bardzo dobry pomysł na ciekawe i smaczne szaszłyki. Spróbuj!
Indycze szaszłyki - przepis
Filet można też pokroić w dość cienkie i wąskie paski i nanizać je na patyczki do szaszłyków, tworząc efektowne fale, Wcześniej mięso delikatnie rozbij.
Kolorowe szaszłyki z grilla - przepis
Szaszlyki to jedno z najczęściej przygotowywanych dań z grilla. Zobacz, jak przyrądzić takie, które zawładną nie tylko podniebieniem!