Jak zrobić smaczne szaszłyki? Z grilla lub w piekarniku
To wyśmienita przekąska na grilla, którą przygotujemy z dowolnie wybranych owoców, warzyw i mięsa. Także w wersji z piekarnika.

Opublikowano: 26.07.2019, 14:48
Reklama
Szaszłyki to potrawa wywodząca się z rejonów Krymu, która początkowo była utożsamiana z kawałkami jagnięciny opiekanej nad ogniem. Marynowane mięso, owoce i warzywa idealnie komponują się jako całość. Szaszłyki z kurczaka, opiekane w piekarniku lub warzywne sprawdzą się na wspólnym grillowaniu.
Reklama
Spis treści
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 papryki
- duża cebula
- 2 średnie pomidory
- ¼ szklanki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka sosu sojowego
- olej
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka pokrój w kawałki.
- W misce wymieszaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sojowy.
- Włóż kurczaka do marynaty i przełóż do lodówki na 2 godziny.
- Pokrój cebulę, paprykę i pomidory na niewielkie kawałki.
- Kurczaka i warzywa nadziej na patyczki do szaszłyków. Piecz na grillu przez 10 minut pod przykryciem.
- Tak przygotowane możesz podawać z ćwiartkami cytryny i dowolnym sosem.

Szaszłyki z piekarnika
Składniki:
- 5 łyżek ketchupu
- ¼ szklanki białego lub brązowego cukru
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ½ szklanki soku z ananasa
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 cm startego imbiru
- garść pokrojonego w grubą kostkę ananasa
- 2 papryki
- duża czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj marynatę – mieszamy ketchup, cukier, sos sojowy, sok z ananasa, oliwę z oliwek, czosnek i imbir.
- Dosyp sól i pieprz.
- Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka zamarynuj i przełóż do lodówki na 3 godziny.
- Nadziej kurczaka, ananasa i paprykę na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków.
- Wyłóż na blachę do pieczenia folią aluminiową i ułóż szaszłyki. Posmaruj oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
- Piecz całość przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Warzywne z grilla
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 opakowania tofu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- średnia cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki oregano
- łyżka papryki słodkiej w proszku
- cytryna
Przygotowanie
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
- Cukinię, tofu, pomidory i cebulę pokrój na kawałki i skrop oliwą z oliwek.
- Dopraw oregano i papryką słodką w proszku.
- Po uprzednim wymieszaniu, nakłuj warzywa na patyczki do szaszłyków i grilluj przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
- Szaszłyki serwuj z ćwiartkami cytryn i ulubionym sosem.
Zobacz też:
Pieczona karkówka idealna na obiad Doskonałe pieczone ziemniaki jako dodatek do dań
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama