Reklama

Szaszłyki to potrawa wywodząca się z rejonów Krymu, która początkowo była utożsamiana z kawałkami jagnięciny opiekanej nad ogniem. Marynowane mięso, owoce i warzywa idealnie komponują się jako całość. Szaszłyki z kurczaka, opiekane w piekarniku lub warzywne sprawdzą się na wspólnym grillowaniu.

Reklama

Spis treści

  1. Szaszłyki z kurczaka
  2. Pieczone w piekarniku
  3. Warzywne z grilla

Szaszłyki z kurczaka

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • duża cebula
  • 2 średnie pomidory
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • olej

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kawałki.
  2. W misce wymieszaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sojowy.
  3. Włóż kurczaka do marynaty i przełóż do lodówki na 2 godziny.
  4. Pokrój cebulę, paprykę i pomidory na niewielkie kawałki.
  5. Kurczaka i warzywa nadziej na patyczki do szaszłyków. Piecz na grillu przez 10 minut pod przykryciem.
  6. Tak przygotowane możesz podawać z ćwiartkami cytryny i dowolnym sosem.
Szaszłyki
fot. Adobe Stock

Szaszłyki z piekarnika

Składniki:

  • 5 łyżek ketchupu
  • ¼ szklanki białego lub brązowego cukru
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki soku z ananasa
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 cm startego imbiru
  • garść pokrojonego w grubą kostkę ananasa
  • 2 papryki
  • duża czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj marynatę – mieszamy ketchup, cukier, sos sojowy, sok z ananasa, oliwę z oliwek, czosnek i imbir.
  2. Dosyp sól i pieprz.
  3. Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka zamarynuj i przełóż do lodówki na 3 godziny.
  4. Nadziej kurczaka, ananasa i paprykę na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków.
  5. Wyłóż na blachę do pieczenia folią aluminiową i ułóż szaszłyki. Posmaruj oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
  6. Piecz całość przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Warzywne z grilla

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 opakowania tofu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • średnia cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oregano
  • łyżka papryki słodkiej w proszku
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
  2. Cukinię, tofu, pomidory i cebulę pokrój na kawałki i skrop oliwą z oliwek.
  3. Dopraw oregano i papryką słodką w proszku.
  4. Po uprzednim wymieszaniu, nakłuj warzywa na patyczki do szaszłyków i grilluj przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
  5. Szaszłyki serwuj z ćwiartkami cytryn i ulubionym sosem.

Zobacz też:
Pieczona karkówka idealna na obiad Doskonałe pieczone ziemniaki jako dodatek do dań

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama