Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 plastrów karkówki wieprzowej
- sok z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- musztarda
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na szaszłyki z karkówki!
- Plastry karkówki rozbij tłuczkiem równomiernie na grubość około 1 cm.
- Zamarynuj w mieszance wykonanej z soku z cytryny, posiekanego czosnku, miodu, soli, pieprzu i oleju.
- Następnie wszystkie plastry połóż jeden na drugim, przekładając je warstwą musztardy.
- Patyczki do szaszłyków wbij w mięso jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki).
- Potnij warstwy mięsa ostrym nożem pomiędzy rzędami szpadek, podziel na pół lub na cztery.
- Układaj na rozgrzanym grillu i uważnie, aby nie spalić, opiekaj mięso z obu stron na złoty kolor.
- Szpadki do szaszłyków namocz wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie spalą się tak szybko na grillu.