Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- mielona słodka papryka
- 2 średniej wielkości i grubości pory
- 25 dag boczku wędzonego
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobna kostkę. Dodać do mięsa. Przyprawić obficie papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyrobić masę.
- Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłońmi małe zgrabne kuleczki podobnej wielkości. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Pory opłukać, osuszyć, usunąć uszkodzone liście i pokroić na 2 cm kawałki.
- Klopsiki mięsne nadziewać naprzemiennie razem z kawałkami pora i boczku na szpadki do szaszłyków.
- Przygotowane szaszłyki ułożyć na gorącym ruszcie i grillować około 15 minut. W trakcie opiekania obracać. Podawać z ostrym sosem pomidorowym i upieczonymi na grillu podpłomykami (wcześniej posmarowanymi masłem czosnkowym).