Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 8 białych, cienkich, parzonych kiełbasek
- pól niedużego bakłażana
- mała cukinia
- po pół strąka papryki czerwonej i żółtej
- 2 cebule zwykłe lub czerwone
- 2–3 łyżki oliwy lub oleju
- suszone oregano
- sól
Przygotowanie:
- Każdą kiełbaskę podzielić na 3–4 części równej długości.
- Bakłażan umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż na połowę, pokroić w grube plastry. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grube talarki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę obrać nie ścinając zbyt mocno piętki (inaczej po pokrojeniu będzie się rozpadać na łuski), pokroić w cząstki. Warzywa skropić oliwą lub olejem, oprószyć roztartym oregano.
- Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki kiełbasek i różnych warzyw.
- Szaszłyki przyrumienić ze wszystkich stron na ryflowanej patelni albo położyć na ruszcie grilla i piec po ok. 5 minut z każdej strony. Można je też piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
- Przed szaszłyki z kiełbaskami podaniem lekko oprószyć solą.