Oliwa - którą wybrać? fot. Fotolia

Oliwa z oliwek - rady pani domu

Oliwę z oliwek można przechowywać maksywamlnie trzy miesiące. po tym czasie zaczyna tracić swoje właściwości...
/ 04.02.2013 16:04
Oliwa - którą wybrać? fot. Fotolia
Oliwa jest z nami od niepamiętnych czasów. Złocista niczym słońce, kusi zapachem zielonych gajów i niepowtarzalnym smakiem.

W kuchni jest niezastąpiona. Bez niej nie byłoby np. sałatki caprese, pizzy, sosu winegret, a także hummusu – arabskiej pasty z ciecierzycy. Jest także produktem niezwykle cennym dla zdrowia: obfituje w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Znajdujący się w niej kwas oleinowy przeciwdziała astmie i łagodzi alergię. Z kolei przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia.

Półki sklepowe uginają się pod ciężarem różnych gatunków oliwy. Jak wśród nich rozpoznać ten najbardziej aromatyczny?


Najcenniejsze są oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno (włoskie extra vergine, hiszpańskie – extra virgen). Mają najwięcej cennych składników i są najbardziej \ aromatyczne. Najlepiej jeść je na zimno – wtedy można w pełni docenić ich zalety.

Smak oliwy zależy nie tylko od sposobu tłoczenia, ale także od gatunku owoców, czasu zbiorów i regionu uprawy (informację znajdziesz na opakowaniu).

  1. Greckie – pikantne i ziołowe;
  2. Greckie z Krety – łagodne;
  3. Hiszpańskie – łagodniejsze z owocową nutą;
  4. Włoskie z północy – słodkawo-orzechowe;
  5. Włoskie z południa – bardzo wyraziste.
  6. Tańsze gatunki (pomace, sansa) nadają się tylko do smażenia.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)