Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki:
- Kolorowa papryka
- Pomidory koktajlowe
- Pieczarki
- Cebula
- Cukinia
Marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- Pieprz
- Zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziewamy na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków (np. Jan Niezbędny). W między czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i dodajemy wszystkie zioła. Następnie gotowe szaszłyki maczamy w marynacie.
- Jednak musimy pamiętać, że nie wszystko co jest smaczne jest dla nas dobre. Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela rakotwórcze substancje. Dlatego wszystkie składniki, które kładziemy na grillu powinny być położone na specjalnych aluminiowych tackach (np. Jan Niezbędny) a nie bezpośrednio na ruszcie. Używając tacek do grillowania, mamy pewność, że potrawy będą smaczne a nasz grill pozostanie czysty.
- Zbliżająca się majówka i zapowiadana ładna pogoda, z pewnością będzie sprzyjać spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu. A wspólnie przygotowane potrawy z grilla umilą takie spędzanie wolnego czasu.