Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag szynki wieprzowej
- mała cukinia
- mały bakłażan
- cebula
- czerwona i żółta papryka
- 20 małych pieczarek
- 3–4 łyżki oleju
- przyprawa typu vegeta
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- po gałązce natki, lubczyku i kolendry
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Drobno posiekaj zioła. Sok z cytryny wymieszaj z odrobiną vegety, solą, pieprzem, ziołami i roztartym czosnkiem.
- Mięso pokrój w kostkę, paprykę w kwadraty, cebulę na cząstki, cukinię w grubsze plastry, a bakłażana w kostkę.
- Wszystkie warzywa, oczyszczone pieczarki oraz mięso włóż do marynaty. Dobrze wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Zamarynowane składniki naprzemiennie nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj 20 min, smarując marynatą.