Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag oczyszczonych liści szpinaku
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 4 duże jajka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Szaszłyki:
- podwójna pierś kurczaka
- słodka i ostra papryka
- olej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placki szpinakowe z szaszłykami!
- Pierś opłucz, pokrój w długie paski.
- Natrzyj 4 łyżkami oleju wymieszanego z 1/2 łyżeczki papryki ostrej, łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą soli i pieprzu.
- Paseczki nadziej na wykałaczki.
- Usmaż na oleju.
- Trzymaj w cieple.
- Szpinak pokrój w cienkie paseczki.
- Mąkę połącz z mlekiem, jajkami, parmezanem, czosnkiem.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodaj szpinak, wymieszaj.
- Ciasto odstaw na 10 minut.
- Raz jeszcze zamieszaj i usmaż 8-10 placków.
- Podawaj z szaszłykami.