Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 16 jajek przepiórczych
- 8 plasterków suszonej szynki
- 8 oliwek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 marynowane cebulki
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa, najlepiej bazyliowa
- mielony pieprz
- ulubione kiełki (np. słonecznika, rzodkiewki)
- listki sałaty
Przygotowanie:
Zobacz przepis na wielkanocne szaszłyki z jajkami!
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 5 minut), po czym ostudź i obierz.
- Przygotuj 8 patyczków na szaszłyki.
- Na każdy patyczek nadziej 2 jajka przepiórcze, przekładając je zwiniętymi w ruloniki plasterkami suszonej szynki, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi lub zielonymi oliwkami i marynowaną cebulką. Co jakiś czas przeplataj składniki liśćmi natki.
- Szaszłyki ułóż na talerzach wyłożonych kiełkami i liśćmi sałaty.
- Polej odrobiną oliwy bazyliowej i oprósz pieprzem.
- Uwaga: suszoną szynkę można zastąpić np. cieniutkimi plastrami polędwicy sopockiej.