Schabowy - przepis Magdy Gessler
Magda Gessler ujawnia sekret podwójnego schabowego!
Opublikowano: 16.04.2014, 08:30
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 400 g schabu karkowego
- 400 g schabu środkowego
- 2–3 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 6–8 łyżek bułki tartej
- 2 cebule
- 4 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na kotlet schabowy!
- Mięso pokrój na plastry, rozbij je tłuczkiem na cienkie płaty, dopraw solą i pieprzem.
- Odstaw na pół godziny.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
- Płat schabu środkowego posmaruj warstwą startej cebuli, na niej połóż plaster schabu karkowego.
- Plastry mięsa przyciśnij do siebie.
- Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wysyp mąkę, na drugi wbij jajka, roztrzep je widelcem i dopraw solą i pieprzem, na trzeci talerz wysyp bułkę tartą.
- Złożone kotlety obtocz w mące, zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj prosto z patelni.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)
Reklama
Sprawdź inne pomysły na obiad:
Pierogi razowe z pieczarkami - przepis
Zapiekanka warzywna z kurczakiem - przepis Ani Starmach
Zapiekanka z kapusty i pora - przepis
Reklama
Reklama
Reklama