Składniki:
- 5 dag masła
- 1 kaczka o wadze około 2 kg
- sól
- pieprz z młynka
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki nalewki pomarańczowej
- 150 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego godziszowskiego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kaczka w sosie to przepyszne danie, które musi pojawić się na świątecznym stole. Kaczka w sosie miodowo-musztardowym według przepisu Magdy Gessler na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.
1. Rozgrzej masło w dużym rondlu.
2. Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, a potem obsmaż na rumiano na tłuszczu.
Karp na słodko - przepis Magdy Gessler
3. Zmniejsz ogień, przykryj rondel i pozostaw kaczkę na małym ogniu przez 45 minut.
4. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, który wlej do niewielkiego garnka z łyżką wody (otartą skórkę odłóż na bok).
Zupa rybna - przepis Magdy Gessler
5. Piekarnik rozgrzej do 90°C. Kaczkę wyjmij z rondla, porcjuj i ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika – aby nie wystygła.
6. Zbierz sok, który puściło mięso i wlej do soku z pomarańczy.
7. Dodaj do niego także nalewkę, bulion i doprowadź mieszaninę do wrzenia.
8. Gotuj przez kilka minut i przecedź przez sitko do miseczki.
Sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
9. Do rondelka wlej ocet, dodaj miód i wymieszaj.
10. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zgęstnieje.
11. Wtedy wlej do niego sos pomarańczowy z miseczki wymieszany z mąką i gotuj razem przez 15 minut.
12. Sos przelej do sosjerki.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska".