Co zrobić z rabarbaru? Przepisy na pyszne dania obiadowe z rabarbarem oraz słodkie przekąski

Co zrobić z rabarbaru fot. Adobe Stock, VICUSCHKA
Co zrobić z rabarbaru? Najpopularniejszym przepisem jest ciasto z rabarbarem oraz owocowy kompot. Ale z tego warzywa możesz również przygotować pyszne domowe sosy i przetwory, a także dania obiadowe. Rabarbar lubi towarzystwo drobiu oraz dziczyzny. Świetnie sprawdzi się także jako baza chłodnika.
/ 27.06.2024 14:12
Co zrobić z rabarbaru fot. Adobe Stock, VICUSCHKA

Nie wiesz, co można zrobić z rabarbaru? Możesz z niego przygotować pyszne drożdżowe ciasto, dodać do tarty albo przyrządzić orzeźwiający napój. Rabarbar to warzywo, które można wykorzystać do wielu smacznych dań na słono. Ma delikatnie kwaskowaty smak, dlatego też można zajadać się nim na surowo, z odrobiną cukru dla smaku.

Spis treści:

  1. Tarta z rabarbarem
  2. Ciasto z rabarbarem
  3. Kompot z rabarbaru
  4. Chłodnik z rabarbaru
  5. "Pałki" z kurczaka z rabarbarem
  6. Rabarbarowy sos do mięs

Przepis na tartę z rabarbarem

Jednym z najpopularniejszych przepisów na rabarbar jest tarta na słodko - to idealny deser do popołudniowej kawy oraz pyszna przekąska na spotkaniach rodzinnych. Przepis na kruche ciasto jest bardzo prosty, a gotowa tarta z rabarbarem doskonale smakuje w upalne dni.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła, 
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 3 łyżki grubego cukru do posypania,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, cukier puder, szczyptę soli, jajko i śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż na 2 godziny do lodówki.
  4. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm (odrobinę zostaw na kruszonkę). Wyłóż nim dno formy na tartę i ponakłuwaj widelcem.
  6. Na cieście ułóż kawałki rabarbaru. Całość posyp cukrem i zetrzyj pozostałą część ciasta na wierzch.
  7. Tartę z rabarbarem wstaw do piekarnika na 30 minut. 
  8. Wariant: możesz też przygotować kilka mniejszych tarteletek.

co zrobić z rabarbaru na słodko

fot. Co zrobić z rabarbaru: tarta z rabarbarem/Adobe Stock, ji_images

Co zrobić z rabarbaru na słodko: ciasto z rabarbarem na oleju

Z rabarbaru możesz również przygotować pyszne ciasta: drożdżowe i na oleju. Rabarbar warto łączyć z innymi owocami, np. z truskawkami — będzie miało dzięki temu słodszy smak. Lane ciasto jest szybsze w przygotowaniu i nie wymaga sporych umiejętności. To pyszne i tanie ciasto do kawy lub na rodzinne spotkanie.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • szczypta soli
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia i sól i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodaj śmietanę i rabarbar. Całość wymieszaj łyżką i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 40 minut. 
  6. Ciasto z rabarbarem przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

przepis na ciasto z rabarbarem

fot. Ciasto z rabarbarem/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Co zrobić z rabarbaru: przepis na kompot z rabarbaru

Co jeszcze możesz zrobić z rabarbaru? Doskonałe przetwory, np. kompoty, dżemy czy aromatyczne chutneye. Rewelacyjnie smakują również nalewki z rabarbaru.

Składniki:

  • 10 łodyg rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 3 litry wody,
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
  2. Zagotuj wodę z cukrem. 
  3. Do syropu wrzuć rabarbar i dodaj sok z cytryny.
  4. Całość gotuj około 20 minut i wystudź. 
  5. Kompot z rabarbaru podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

co można zrobić z rabarbaru

fot. Co zrobić z rabarbaru: kompot z rabarbaru/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Dania obiadowe z rabarbarem: chłodnik z rabarbarem

Pysznym pomysłem na szybki obiad na lato jest lekki chłodnik. Owocowy smak podkreślisz dodatkiem truskawek, ale możesz także wykorzystać klasyczne składniki: botwinę, ogórki, rzodkiew.

Składniki:

  • 250 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek,
  • jeden niewielki burak,
  • 120 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar i truskawki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Z truskawek usuń dodatkowo szypułki, nie ma potrzeby obierania rabarbaru.
  2. Buraka opłucz, obierz i pokrój na drobne kawałki.
  3. Owoce i buraka przełóż do rondelka i zalej wodą w taki sposób, aby całość była przykryta. Dodaj posiekane listki mięty i zagotuj.
  4. Gotuj ok. 20 minut, aż owoce zgęstnieją i puszczą soki. Pod koniec gotowania dodaj cukier.
  5. Gotową zupę wystudź, a następnie dodaj śmietankę i zblenduj na gładki krem.
  6. Całkowicie wystudź w lodówce. Podawaj ze świeżymi listkami mięty. Świetnie sprawdzą się także posiekane migdały lub pistacje.

co zrobić z rabarbaru

fot. Co zrobić z rabarbaru na obiad: chłodnik rabarbarowy/Adobe Stock, nikolaydonetsk

Dania obiadowe z rabarbarem: "pałki" z kurczaka z rabarbarem

Udka, czyli potocznie pałki z kurczaka, możesz przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakują w wersji pieczonej i duszonej, a dodatkowo doskonale komponują się z owocowymi, lekko kwaskowymi dodatkami.

Składniki:

  • 5-6 pałek z kurczaka,
  • łodyga rabarbaru,
  • 200 ml zimnego bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • pół łyżeczki miodu,
  • gałązka rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka umyj i dokładnie osusz.
  2. W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz miód. Dokładnie połącz wszystkie składniki i odstaw na 5 minut.
  3. Natrzyj mięso, a następnie włóż je do naczynia żaroodpornego i odstaw na pół godziny.
  4. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (ale nie za małe - ok. 4-5 cm). Marchewkę obierz i pokrój w paski.
  5. Wrzuć wszystko do naczynia z kurczakiem, zalej zimnym bulionem i dodaj kilka kawałków rozmarynu.
  6. Włóż do piekarnika na ok. 45 minut. Przed podaniem udekoruj świeżym rozmarynem.

dania obiadowe z rabarbarem

fot. Dania obiadowe z rabarbarem: kurczak pieczony z rabarbarem/Adobe Stock, FomaA

Co zrobić z rabarbaru: sos do mięs z rabarbarem i chili

Owocowe sosy do mięs to prawdziwy hit każdego obiadu. Są szybkie w przygotowaniu i możesz od razu zrobić większą ilość i zapasteryzować całość. Wystarczy, że masz w domu rabarbar i przyprawy i możesz stworzyć pyszny sos do mięsa z niczego.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka miodu,
  • szczypta przyprawy chili lub pieprzu cayenne,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj i przełóż do rondelka. Nie obieraj.
  2. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10, aż rabarbar stanie się miękki.
  3. Lekko wystudź i zblenduj całość na w miarę gładki krem. Nie przejmuj się ewentualnymi kawałkami rabarbaru.
  4. Ponownie postaw zblendowany sos na niewielkim ogniu i dodaj wszystkie przyprawy, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Pogotuj chwilę. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj odrobinę wody albo bulionu.
  6. Tak przygotowany sos wykorzystaj od razu albo przełóż do słoików i zapasteryzuj.

rabarbar przepisy

fot. Co zrobić z rabarbaru: rabarbarowy sos do mięs na ostro/Adobe Stock, Natallya_ph

Na podstawie artykułu Małgorzaty Machnickiej, pierwotnie opublikowanego 07.05.2021.

Zobacz też inne pomysły na dania z rabarbaru:

Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru: prosty, babciny przepis, który zawsze się udaje
Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru: prosty, babciny przepis, który zawsze się udaje
Chcesz zrobić wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru? Ten przepis jest bardzo prosty. Możesz do niego wykorzystać świeży i mrożony rabarbar. Zobacz ten przepis, przydatne wskazówki i sprawdź, jak przygotować ciasto rabarbarowe tak, aby owoce nie opadały na dno.
Oto najłatwiejsze ciasto z rabarbarem - nie da się go zepsuć. Jest szybkie, tanie i pysznie smakuje nie tylko w sezonie
Oto najłatwiejsze ciasto z rabarbarem - nie da się go zepsuć. Jest szybkie, tanie i pysznie smakuje nie tylko w sezonie
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem przygotujesz w mniej niż godzinę. Możesz użyć zarówno świeżego rabarbaru, jak i mrożonego. Jest lekkie, puszyste i możesz połączyć je z sosem owocowym lub dowolnymi lodami. Pamiętaj, aby dobrze przesiać mąkę, wtedy biszkopt wyjdzie najlepszy. Oto przepis na ciasto z rabarbarem.
Pyszne, tanie i bez grama cukru. 3 pomysły na ekspresowe placki z rabarbarem, które zrobisz na śniadanie lub szybki lunch
Pyszne, tanie i bez grama cukru. 3 pomysły na ekspresowe placki z rabarbarem, które zrobisz na śniadanie lub szybki lunch
Placki z rabarbarem możesz przygotować na wiele sposobów: na bazie jogurtu, mleka i maślanki, a także z dodatkiem truskawek lub bananów. W wersji fit wykorzystaj produkty light oraz mąkę pełnoziarnistą. Taki pyszny deser będzie idealną przekąską dla małych i dużych - na śniadanie, lunch lub szybki podwieczorek.
Keto ciasto z rabarbarem, które doceni nawet twoja mama i babcia. Wypróbuj 4 łatwe przepisy bez grama cukru
Keto ciasto z rabarbarem, które doceni nawet twoja mama i babcia. Wypróbuj 4 łatwe przepisy bez grama cukru
Keto ciasto z rabarbarem wymaga zastosowania składników o wysokiej zawartości tłuszczu oraz białka, a jak najmniejszej ilości węglowodanów. Dzięki temu w jednym kawałku ciasta będzie tylko 0,6-5,6 g węglowodanów. Samą ilością rabarbaru nie trzeba się wielce przejmować, bo dostarcza on bardzo mało „węgli”. Dlatego szykując keto ciasto z rabarbarem, jeśli chcesz, możesz nieco zwiększyć jego ilość w przepisie, aby jedząc deser, nasycić się jego kwaskowym smakiem.
4 pomysły na ciasta z rabarbarem i truskawkami
4 pomysły na ciasta z rabarbarem i truskawkami
Sekretem dobrego ciasta z rabarbarem i truskawkami są świeże owoce i dobrze dobrane proporcje składników. Na co masz dziś ochotę? Klasyczne ciasto biszkoptowe, a może lekką, wiosenną tartę? Możesz podać ulubione ciasto na ciepło lub zimno. Każde z nich idealnie sprawdza się podczas spotkania z bliskimi, a także wieczoru przy herbacie i książce.
Wino z rabarbaru: przepis na orzeźwiający napój alkoholowy
Wino z rabarbaru: przepis na orzeźwiający napój alkoholowy
Jak zrobić wino z rabarbaru? To czasochłonny proces, ale efekt zaskoczy wszystkich. Wino rabarbarowe jest orzeźwiające i soczyste. Możesz przygotować je z mniejszą ilością cukru lub na słodko, aby pasowało do wieczorów ze znajomymi czy rodziną. Przygotuj więc butlę do wina, rabarbar i działaj.
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Fit ciasto z rabarbarem jest dietetyczne i ma mniej kalorii, niż klasyczne ciasta z owocami. Wybierz jeden z naszych przepisów na dietetyczne ciasto rabarbarowe i zaskocz rodzinę lekką, dietetyczną przekąską do kawy. Do wyboru masz m.in.: tartę z rabarbarem fit, dietetyczną drożdżówkę z rabarbarem i fit rabarbar pod kruszonką.
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju - 2 najłatwiejsze i szybkie przepisy
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju - 2 najłatwiejsze i szybkie przepisy
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju przygotujesz w 15 minut. Takie ciasto powinno spędzić w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA