Idealne kruche ciasto nie wymaga dodawania jajka i można wykonać je z 3 składników. Warto opanować robienie kruchego ciasta, bo jest bazą do wielu wypieków: słonych i słodkich tart, ciast, ciasteczek czy deserów. Świetnie łączy się z masą budyniową, makową, a także kremem z bitej śmietany oraz owocami.
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru (w przypadku słodkich wypieków).
Sposób przygotowania:
- Posiekane składniki zagnieć błyskawicznie na ciasto, tak by ciepłe dłonie miały z nim jak najkrótszy kontakt. Możesz też z powodzeniem zmiksować ciasto w malakserze. Włóż kruche ciasto do lodówki na około 60 minut.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm.
- Duże płaty ciasta przenoś na wałku, aby się nie porwały. Do pieczenia ciasta kruchego, nie trzeba smarować blach tłuszczem – ciasto samo w sobie jest już dość tłuste. Wystarczy, że posypiesz formę lub blachę mąką, ew. bułką tartą.
- Kruche ciasto wyłóż na blachę/formę i przed pieczeniem nakłuj widelcem, a potem wyłóż pergaminem i wysyp grochem lub fasolą, aby ciasto pozostało równe i się nie wybrzuszało.
-
Kruche ciasto włóż do nagrzanego do 180C piekarnika na 10-15 minut - w ten sposób spód będzie już podpieczony i możesz wyłożyć na niego np. masę do zapieczenia. Piecz 20-30 minut do zbrązowienia, jeśli chcesz na kruche ciasto wyłożyć krem z mascarpone czy owoce, które nie wymagają dalszego zapiekania.
Tekst na podstawie artykułu. R. Grotkowskiego, 32 rady jak piec najlepsze ciasta, "Pani domu" nr 17, 2013. Pierwotnie opublikowany 23.08.2018.
Co zrobisz z kruchego ciasta: Kruchy placek z orzechamiKruche rogaliki z marmoladąKrucha tarta z mascarpone i borówkamiTarta na słono - 17 przepisów