Wśród keto ciast z rabarbarem znaleźć można takie o naprawdę niskiej zawartości węglowodanów. Tak niskiej, że można pozwolić sobie na dokładkę ciasta! Jednak niektóre przepisy, zwykle te bardziej skomplikowane i złożone z większej liczby składników, dostarczają ich wyraźnie więcej, dlatego dokładka nie wchodzi w grę. Zawsze sprawdzaj, ile węglowodanów dostarczają keto desery, żeby nie zniszczyć starań, jakie podejmujesz, stosując dietę ketogeniczną.
Spis treści:
- Czy można jeść rabarbar na keto?
- Keto ciasto z rabarbarem i kruszonką
- Keto sernik z rabarbarem
- Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Keto ciasto jogurtowe z rabarbarem
Czy można jeść rabarbar na keto?
Tak, gdyż rabarbar jest niskowęglowodanowym warzywem. W 100 g zawiera tylko 2,74 g węglowodanów netto (4,54 g węglowodanów ogółem i 1,8 g błonnika). Inne źródła podają, że węglowodanów netto jest w 100 g rabarbaru nieco więcej – 3,1 g. Jednak nawet uwzględniając tę wyższą wartość, można włączyć rabarbar do diety ketogenicznej.
Zazwyczaj rabarbar jest dodatkiem do ciast i stanowi w nich tylko ułamek całości, więc wynikający z jego użycia dodatek węglowodanów w porcji będzie naprawdę znikomy. Dlatego śmiało można szykować keto ciasta z rabarbarem. I warto to robić, bo warzywo dostarcza cennych mikroelementów:
- potasu (288 mg/100 g),
- wapnia (86 mg/100 g),
- magnezu (12 mg/100 g),
- fosforu (14 mg/100 g),
- sodu (4 mg/100 g).
Trzeba pamiętać, że rabarbar nie zawiera prawie tłuszczu (0,2 g w 100 g), a podstawą diety keto jest znaczna podaż tłuszczu. Dlatego warto podawać go w towarzystwie wysokotłuszczowych produktów lub uzupełniać tłuszcz np. za pomocą oleju MCT.
Poniżej sprawdzone przepisy na keto ciasto z rabarbarem.
Keto ciasto z rabarbarem i kruszonką
W całym cieście jest 68 g węglowodanów netto. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym znajdzie się 5,6 g węglowodanów netto. Zatem dokładka raczej nie wchodzi w grę.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- 2/3 szklanki mąki kokosowej,
- 2 jaja,
- szklanka oleju kokosowego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- 2/3 szklanki erytrytolu.
Składniki na kruszonkę:
- 2 szklanki maki migdałowej,
- 2/3 szklanki erytrytolu,
- ½ szklanki masła.
Składniki na rabarbarowe nadzienie:
- 2 szklanki posiekanego rabarbaru,
- szklanka truskawek,
- 2/3 szklanki erytrytolu,
- łyżeczka gumy ksantanowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż prostokątną blachę do ciasta papierem do pieczenia.
- Włóż do miski składniki na ciasto i wyrabiaj na jednorodną masę.
- Wyłóż ciastem spód formy.
- Umyj i obierz truskawki. Pokrój je na połówki lub ćwiartki.
- Rabarbar ze słodzikiem włóż do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie stawać się bardziej miękki.
- Dodaj truskawki i podgrzewaj jeszcze ok. 3 minuty, mieszając. Dodaj gumę ksantanową, wymieszaj dokładnie i zestaw z ognia. Studź ok. 10-12 minut.
- Wyłóż warstwę rabarbaru na spód z ciasta.
- Składniki na kruszonkę włóż do miski i mieszaj i ugniataj palcami, aż masa zacznie formować grudki. Posyp nimi rabarbar.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 40 minut.
fot. Keto ciasto z rabarbarem i kruszonką/ Adobe Stock, HLPhoto
Keto sernik z rabarbarem
Ten keto sernik z rabarbarem dostarcza w porcji (1/12 ciasta) jedynie 2,8 g węglowodanów netto. W sam raz, aby nie zaburzyć całej diety.
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 45 łyżek erytrytolu,
- 7 łyżek zimnego masła,
- szczypta soli,
- otarta skórka z 1 cytryny.
Składniki na masę rabarbarową:
- 250 g pokrojonego w kostkę rabarbaru,
- 5 łyżek erytrytolu w pudrze.
Składniki na masę serową:
- 400 g sera twarogowego z wiaderka,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 5 łyżek erytrytolu w pudrze,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.
- Wszystkie składniki na spód ciasta włóż do miski i ugnieć na jednorodne ciasto.
- Natłuść okrągłą formę (średnica ok. 25 cm) i wyklej ciastem jej spód oraz boki. Boczki wyklejaj na wysokość ok. 2-3 cm. Jeśli używasz formy do tarty, po prostu wyklej ciastem ją całą.
- Wstaw ciasto do piekarnika i przepiecz przez 5-8 minut. Wyjmij ciasto i odstaw.
- Wymieszaj pokrojony rabarbar z erytrytolem w pudrze i wyłóż na ciasto, formując w miarę równą warstwę.
- Wstaw całość do piekarnika na 15 minut – rabarbar powinien zmięknąć. Wyjmij i odstaw na bok.
- Ubij śmietanę, następnie wmieszaj do niej łyżką erytrytol oraz aromat waniliowy.
- Następnie wmieszaj łyżką masę śmietanową do sera.
- Wyłóż ją na warstwę rabarbaru, wygładź z wierzchu, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki na kilka godzin.
fot. Keto sernik z rabarbarem/ Adobe Stock, Daniela Baumann
Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem
W całym cieście jest tylko 7 g węglowodanów netto. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym znajdzie się średnio 0,6 g węglowodanów netto. Dokładka zatem jak najbardziej wchodzi w rachubę!
Składniki na ciasto:
- 30 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki łubinowej,
- 45 g błonnika bambusowego,
- 200 ml mleka kokosowego, gęstego,
- 7 g drożdży suszonych,
- 70 g erytrytolu,
- 2 jaja,
- 2 łyżeczki inuliny,
- łyżeczka gumy guar,
- 170 g rabarbaru.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj drożdże z mlekiem kokosowym i inuliną. Przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Gdy zaczyn zacznie „bąbelkować”, możesz działać dalej.
- Dodaj do zaczynu jaja i erytrtol i mieszaj, aż składniki się połączą.
- W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie wmieszaj je do zaczynu. Całość odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Na wierzchu ułóż rabarbar (w całości lub pocięty na kawałki, jak wolisz).
- Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 40 stopni i grzej pół godziny. Następnie zwiększ temperaturę do 170 stopni i piecz ok. 30 minut do zrumienienia.
fot. Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem/ Adobe Stock, agneskantaruk
Keto ciasto jogurtowe z rabarbarem
To całe szybkie keto ciasto zawiera ok. 25 g węglowodanów. W porcji (1/12 ciasta) będzie zatem ok. 2 g węglowodanów netto. Idealna ilość, aby z łatwością takie ciasto z rabarbarem bez problemu włączyć do diety keto.
Składniki:
- 100 g mąki kokosowej,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 200 g rabarbaru,
- 3 jaja,
- 50 g masła,
- 80 g erytrytolu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Natłuść małą lub normalną tortownicę i włącz piekarnik na 180 stopni.
- Rozpuść masło.
- Do miski wbij jaja i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło, a następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki poza rabarbarem, cały czas miksując. W razie potrzeby dodawaj po łyżce wody, jeśli ciasto zrobi się zbyt zbite.
- Przełóż ciasto do formy.
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki. Poukładaj je na wierzchu ciasta i wstaw keto ciasto jogurtowe do piekarnika na 40-45 minut.
fot. Keto ciasto jogurtowe z rabarbarem/ Adobe Stock, Lizaveta
Czytaj także:
Keto kruche ciasto niskowęglowodanowe - 2 przepisy do wyboru
Przepisy na keto ciasta i deser z malinami
3 przepisy na obłędne keto brownie